Duolezing | Studio Ossidiana & Bureau Stadsnatuur

Lezing

Op donderdag 23 mei nodigen Triënnale Brugge en Archipel architect Alessandra Covini (Studio Ossidiana) en ecoloog André de Baerdemaeker (Bureau Stadsnatuur) uit voor een lezing te midden het groen. In de serres van de Brugse groendienst, zullen de twee Nederlandse ontwerpbureaus hun visie delen over een natuurinclusieve stad onder de titel In vogelvlucht: van de poëzie van de ontmoeting tot samenleving 2.0.

Wanneer
23.05.2024
20:00 – 21:30
Waar
Serres Groendienst Brugge (Lange Vesting 112, 8200 Brugge)
In coproductie met
Archipel vzw ,
Tickets
The design of the encounter 53743206670 o

We stellen de natuur behoorlijk op de proef: het klimaat verandert snel en de biodiversiteit holt achteruit. We delen onze stad met ontelbare mensen, dieren, insecten, bomen, planten, schimmels en microben. De mens zet zichzelf ten onrechte centraal. Het is tijd om naar de natuur te luisteren en haar stem een plek te geven in onze samenleving. We volgen het spoor van de vogels. De stad in vogelvlucht is een geliefd perspectief voor de stedenbouwer, maar hoe ziet de stad er echt uit voor een vogel?

We vliegen met ze mee aan de hand van twee uitgelezen gidsen: Studio Ossidiana en Bureau Stadsnatuur, op zoek naar unieke ontmoetingen met deze gevederde vrienden. Het werk van Studio Ossidiana (NL) spreekt enorm tot de verbeelding. Hoe kunnen we samenleven met andere soorten vormgeven? Hoe kunnen we de ontmoeting uitlokken, en plezier beleven aan het delen van de ruimte met andere diersoorten? Hun poëtische installaties tonen een utopische visie op de verhouding tussen mens en dier. Het Nederlands-Italiaanse Studio Ossidiana heeft een voorliefde voor vogels en ontwierp al verschillende paviljoenen voor duiven, picknicktafels voor ganzen en follies voor papegaaien. Recent breidt hun werk zich uit naar de ontwikkeling van eetbare materialen die interactie tussen mens en dier ensceneren. Hun werk is een vrolijke, gastvrije en poëtische uitnodiging om onze gevleugelde medewezens te ontmoeten en is tot 1 september ook één van de werken van Triënnale Brugge 2024: Spaces of Possibility.
Lees hier
meer over Earthsea Pavillion van Studio Ossidiana.

𝗣𝗿𝗮𝗸𝘁𝗶𝘀𝗰𝗵

  • 23.05.2024, 20:00
  • Serres Groendienst – Lange Vesting 112, Brugge
  • In het Engels
  • Tickets via Archipel vzw

Portret Studio Ossidiana Marco Cappelletti
© Marco Cappelletti

Over Studio Ossidiana

Studio Ossidiana (2015, Rotterdam, NL) wordt geleid door de Italiaanse architecten Alessandra Covini (°1988, Milaan, IT) en Giovanni Bellotti (°1987, Pavia, IT). Het Rotterdams bureau werkt op het snijvlak van kunst en architectuur en onderzoekt aan de hand van materiaal en vorm hoe we ons denken rond inclusief ruimtegebruik kunnen verruimen. Met hun projecten, tijdelijk of permanent, trachten ze nieuwe ontmoetingen te genereren tussen mens en dier en zo onze relatie met de natuur opnieuw te verankeren in onze gebouwde omgeving. Het werk van Studio Ossidiana was recent te zien op de Istanbul Biennale (2019), de Chicago Architecture Biennial (2021) en de 23e Triennale di Milano, waar ze met Have we met? erkend werden met een award voor hun vernieuwende aanpak. In 2023 won het bureau de Premio italiano di Architettura 2023 met het Kunstenpaviljoen M.

Lees hier meer over Studio Ossidiana en hun werk voor Triënnale Brugge 2024: Spaces of Possibility.

Bureau Stadsnatuur
© Bureau Stadsnatuur

Over Bureau Stadsnatuur

Bureau Stadsnatuur (bSR) is een kleine organisatie, opgericht in 1997, met veel expertise op het gebied van natuur in de stedelijke omgeving. bSR is onderdeel van en gevestigd in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. De afgelopen jaren heeft bSR ruime ervaring opgedaan op het gebied ecologisch onderzoek door middel van inventarisaties, meetnetten en vrijwilligersprojecten voor flora en fauna in het stedelijk gebied. Hierdoor is een schat aan kennis opgebouwd over de flora en fauna van de stad Rotterdam in het algemeen en het Rotterdamse havengebied in het bijzonder. Daarmee heeft Bureau Stadsnatuur zich gevestigd als hét kenniscentrum op het gebied van flora en fauna in Rotterdam.

Georganiseerd door:

Logo archipel positief
TRIBRU24 stamp RGB blue