Ontdek de installaties van Triënnale Brugge 2021

30.04.2021

Dertien nationale en internationale kunstenaars en architecten gaan op zoek naar de verborgen kantjes van Brugge in het kader van de derde editie van Triënnale Brugge 2021. Het thema is verrassend: TraumA.

ONTDEK DE INSTALLATIES EN LOCATIES VAN TRIENNALE BRUGGE 2021 Jasper van het groenewoud
© Jasper van het Groenewoud

Verspreid in de Brugse binnenstad, doemen gedurende zes maanden dertien installaties op van verschillende kunstenaars en architecten. Zij inspireerden zich op het thema TraumA, waarbij ze op zoek gaan naar wat er schuilt achter de gevels van de 'picture perfect' stad Brugge. Eén van de installaties reikt ook tot in Zeebrugge, in samenwerking met Beaufort.

  • Amanda Browder, brengt aan de Verversdijk haar werk Happy Coincidences. Tijdens de zes maand durende editie van Triënnale Brugge, stelt ze ook op drie andere locaties nog eens drie kleinere installaties voor.
  • Nadia Kaabi-Linke plaats met Inner Circle op de burg een aantrekkelijke bank, schitterend in het licht, maar je kan er niet op zitten.
  • Jon Lott baseert zich met The Bruges Diptych op zijn fascinatie voor dubbelgangers, zowel bij mensen als in de architectuur.
  • Joanna Malinowska & C.T. Jasper brengen een replica van een bronzen beeld uit hun geboortestad naar Brugge. Met Who is afraid of Natacha? geven ze haar een nieuwe identiteit en een nieuwe bestemming.
  • Nadia Naveau brengt kleur in de stad, meer bepaald langs de Augustijnenrei, waar ze prachtige maskers installeert in een nis van de oude stadsomwalling. Les Niches Parties zet op een vrolijke manier de link tussen Venetië en Brugge in de kijker.
  • Nnenna Okore geeft de Poertoren, aan de rand van het Minnewater, opnieuw wat poer (West-Vlaamse uitdrukking voor buskruit, nvdr.). De toren krijgt een rode aankleding waardoor ze heel krachtig in het groene landschap staat. And The World Keeps Turning, laat sowieso een indruk na.
  • Henrique Oliveira brengt met Banisteria Caapi (Desnatureza 4) een stukje van zijn thuisland, Brazilië, naar Brugge. Op een restant van de eerste stadsomwalling kronkelt een imposante boomstructuur, alsof die er altijd was.
  • Hans Op de Beeck plaatst een draaimolen op het Sint-Maartensplein, voor de Walburgakerk. Danse Macabre is een monumentale sculptuur, waarin alles bevroren lijkt te zijn in de tijd.
  • Gregor Schneider wil de bezoeker een unieke ervaring schenken. Aan de ingang van de kerk in het Grootseminarie treed je binnen in BLACK LIGHTNING, een imposante installatie waar je heel even met je eigen aanwezigheid wordt geconfronteerd.
  • Laura Splan heeft een diepe fascinatie voor virussen en laat zich inspireren door hun vorm. Disentanglement hangt tussen de bestaande collectie van Museum O.L.V. ter Potterie, alsof het nooit anders geweest is.
  • Architectenduo Gijs Van Vaerenbergh plaatst in het Baron Ruzettepark, Colonnade. Je betreedt als het ware een ijzeren bos, een ondoordringbaar labyrint.
  • Adrián Villar Rojas verspreidt 80 volgelnestjes in de stad. De nestjes komen uit zijn thuisland Argentinië en zijn gerestaureerde versies van gevonden exemplaren. In Brugge en Zeebrugge bouwt hij verder op zijn From the Series Brick Farm.
  • Héctor Zamora bouwt in de tuin van het Gezellehuis met Strangler een stelling rond de gigantische Oostenrijkse den. Bovenop de structuur krijg je een andere kijk op de boom, de installatie, de stad.