28.07.2019

Ontmoeting met… solidariteit

“Het is aan Jou. Het is aan Mij. Het is aan Ons.”, is het motto voor Theater aan Zee deze zomer, en blijkt ook een rode draad voor deze ontmoeting. Betrokkenheid is immers een leidraad in de praktijk van de verschillende sprekers; het is een aanknopingspunt om op zoek te gaan naar individuele en collectieve concepten van solidariteit en dialoog. Het is een aanleiding tot plaatsbepaling: waar staan we als mensen in de wereld, wat willen en kunnen en moeten we doen.

Gesprek

“Het is aan Jou. Het is aan Mij. Het is aan Ons.”, is het motto voor Theater aan Zee deze zomer, en blijkt ook een rode draad voor deze ontmoeting. Betrokkenheid is immers een leidraad in de praktijk van de verschillende sprekers; het is een aanknopingspunt om op zoek te gaan naar individuele en collectieve concepten van solidariteit en dialoog. Het is een aanleiding tot plaatsbepaling: waar staan we als mensen in de wereld, wat willen en kunnen en moeten we doen. Welk potentieel en welke infrastructuur is aanwezig om het te kunnen hebben over eenzaamheid, ongelijkheid en onrechtvaardigheid in een context van kunst en cultuur. Vrije toegang, mits inschrijving.

 

Zondag 28 juli 2019, 11.00u

Nederlands

 • Pieter Meuwissen

  °1969, Leuven [BE]

  Pieter Meuwissen is vennoot van het architectenbureau LAVA dat binnenkort in het kader van het Bouwmeester Label 019 een samenwerking aangaat met Ruimteveldwerk. Het collectief Ruimteveldwerk is al gekend in Brugge via het participatief traject dat ze in godshuis Sint-Trudo tijdens Triënnale Brugge 2018 hebben verwezenlijkt. Voor het BWMSTR Label zullen beide bureaus samenwerken met Vluchtelingenwerk Vlaanderen rond de problematiek van transmigratie.

   

 • Lucas De Man

  °1982, Roeselare [BE]

  Lucas De Man pendelt tussen theater en beeldend werk, België en Nederland en is creator, conceptontwikkelaar, presentator, dagvoorzitter, theatermaker, regisseur, oprichter en artistiek leider van Stichting Nieuwe Helden. Hij was vier jaar stadskunstenaar van Den Bosch in Nederland, presenteert Kunstuur en Man en Kunst op NPO2.tv en is momenteel gastcurator in Theater aan Zee in Oostende.

   

 • Wouter Hillaert

  °1978, Gent [BE]

  Wouter Hillaert is cultuurjournalist en kernredacteur van tijdschrift rekto:verso. Hij werkte vijftien jaar als freelance theatercriticus, achtereenvolgens bij De Morgen en De Standaard en is mede-initiatiefnemer van Hart boven Hard, een beweging van burgers en verenigingen die geloven in solidariteit, duurzaamheid en inclusiviteit.

   

Kunstinterventie

In een tijdelijke artistieke interventie neemt beeldend kunstenaar Filip Berte je mee in een beeldende wereld. Hij nodigt elke bezoeker uit om mee te reflecteren over vrijheid van beweging, grenzen en gastvrijheid, voor asielzoekers en nieuwkomers in Europa. Via zijn tekeningen, sculpturen en video’s focust hij op mechanismen van inclusie en exclusie, tussen verleden en toekomst, verwachting en werkelijkheid. Filip Berte gaat tijdens deze eendagstentoonstelling in dialoog met Ruimteveldwerk, het collectief dat tijdens Triënnale Brugge 2018 met de bewoners van het Godshuis St. Trudo aan de slag ging, zet nu haar experiment verder in Godshuis St. Jozef – De Meulenaere.

 

Zondag 28 juli 2019, 15.00 > 20.00u

 • Filip Berte

  °1976, Gent [BE]

  Filip Berte studeerde architectuur en schilderkunst en combineert beide in zijn artistieke praktijk. Vanuit zijn interesse waarop mensen omgaan met ruimte en in hoe ze zich organiseren in de complexe context van het samenleven, maakt hij installaties met diverse media. In zijn oeuvre verbindt hij vraagtekens met uitroeptekens en tast hij sociale, geografische en historische grenzen af.

   

 • Ruimteveldwerk

  °2013, Antwerpen | Leuven | Brussel [BE]

  Ruimteveldwerk (RVW) is een architectuurcollectief dat onderzoek doet naar ‘de plaats’ van kwetsbare groepen in een stedelijke context en de problemen aankaart waarmee deze in de publieke ruimte worden geconfronteerd. Als resultaat worden strategieën of scenario’s van inclusie en participatie ontplooid als toegevoegde sociale lagen op bestaande fysieke ruimten. RVW tracht zo het domein van de architectuur open te breken en de rol van de architect te bevragen.

   

Als u verder surft op deze website, stemt u in met het gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken, maar ook om bezoekersstatistieken op te stellen. Voor meer informatie verwijzen we u naar ons cookiebeleid.