25.08.2019

Ontmoeting met… stadsvernieuwing

Naar aanleiding van 150 jaar Koninklijke Stadsschouwburg staan we stil bij de fascinerende geschiedenis van deze plek en de rol die ze tot op vandaag vervult. De Brugse Stadsschouwburg (1869) is één van de best bewaarde stadstheaters in Europa en werd in 2001 grondig gerestaureerd. Kristallen luchters, rood tapijt en fluwelen klapstoelen voeren ons mee naar de glamour van weleer. Maar tijden veranderen ook. Is een Stadsschouwburg meer dan een vertoningsplek? Kan het ook een katalysator zijn voor stadsvernieuwing en hoe staan andere organisaties hiertegenover? 

Gesprek

Naar aanleiding van 150 jaar Koninklijke Stadsschouwburg staan we stil bij de fascinerende geschiedenis van deze plek en de rol die ze tot op vandaag vervult. De Brugse Stadsschouwburg (1869) is één van de best bewaarde stadstheaters in Europa en werd in 2001 grondig gerestaureerd. Bijna dagelijks is het gebouw decor voor (inter)nationale voorstellingen en optredens. Kristallen luchters, rood tapijt en fluwelen klapstoelen voeren ons mee naar de glamour van weleer. Maar tijden veranderen ook. Steeds meer evolueren stadstheaters tot open huizen, plekken waar cultuur kan beleefd worden en waar er naast traditionele producties ook ruimte is voor improvisatie en participatie. Is een Stadsschouwburg meer dan een vertoningsplek? Kan het ook een katalysator zijn voor stadsvernieuwing en hoe staan andere organisaties hiertegenover? Ervaringen, ideeën en dromen worden uitgewisseld tijdens deze laatste Ontmoeting.

 

Zondag 25 augustus 2019, 11.00u

Nederlands

 • Jan Dekeyser

  °1961, Gent [BE]

  Jan Dekeyser is werkzaam als architect onder NO4MAD | architectuur en als artistiek maker met IN VITRO | musictheatre. Hij wisselt architectuur af met eigen theaterwerk, installaties en lichtontwerp. In 2007 renoveerde hij het voormalige RINGtheater tot het TROUBLEYNlaboratorium, de werkplek van Jan Fabre te Antwerpen. Hij doceert binnen de KU Leuven aan de internationale master architectuur en ontwierp recent het masterplan van het Intercultureel Centrum De Centrale te Gent.

 • Peter Roose

  °1958, Brugge [BE]

  Peter Roose is waarnemend artistiek directeur bij Cultuurcentrum Brugge waar hij naast de artistieke leiding de culturele programmatie van theater en muziek op zich neemt. Na vijftien jaar te hebben gewerkt als cultuur- en rechtbankverslaggever bij Het Nieuwsblad, was hij een tijdlang directeur van Cultuurcentrum De Brouckère in Torhout. Tijdens Brugge 2002 cureerde hij Format 2002, een festival rond nieuwe digitale technologieën in de podiumkunst.

 • Steven Slos

  °1975, Brugge [BE]

  Steven Slos is historicus van opleiding. Sinds 2000 is hij aangesteld cultuurbeleidscoördinator van Stad Brugge met de bevoegdheid het cultuurgebeuren in Brugge te coördineren. In 2002 stond hij aan de wieg van de culturele evenementenvzw Brugge Plus, een hoofdspeler in het Brugse veld.

Performance

Een stoel en een houtzaag, meer hebben de dames van Reckless Sleepers niet nodig om ons mee te voeren in hun performance A string section. Op zondag 25 augustus neemt het Brits-Belgische theatergezelschap het plein van de Brugse Stadsschouwburg in om te midden van het straatbeeld hun rekwisiet tot brandhout te fileren. Een spannende openluchtvertoning die doorgaat tot de laatste poot staande houdt.

 

Zondag 25 augustus 2019, 15.00u

Als u verder surft op deze website, stemt u in met het gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken, maar ook om bezoekersstatistieken op te stellen. Voor meer informatie verwijzen we u naar ons cookiebeleid.