21.07 > 26.07.2020

PLATFORM #2: Peter Lagast

LP PAVILJOEN - LeoPard series

Kunstenaar Peter Lagast werd voor de invulling van zijn LP Paviljoen - LeoPard series indirect getriggerd door de tentoonstelling 'Bwana Kitoko’ van Luc Tuymans in het Belgische paviljoen in 2001. Daar bleek een mistig schilderijtje over een geschonken luipaardvel na te zinderen en is sinds 2019 zijn LP-reeks organisch ontstaan met hier en daar een verwijzing naar de koloniale geschiedenis, maar ook verbreed naar wat een luipaard-motief nog voor connotaties kent. Tijdens de lockdown dit jaar zijn daarenboven een aantal nieuwe werken ontstaan vanuit verschillende media: een geschilderde ingreep op een bestaand en omgekeerd leeuwenvel (afkomstig uit zijn huidige woning waarvan de eigenaars ooit zelf oud-kolonialen waren), een biorama-installatie met een samengesteld schilderij in een oude vitrinekast, een papier maché wandsculptuur, assemblages met vinylplaten en bestaande Afrikaanse objecten, schilderijen, collages. De gelaagdheid van deze beelden ontstaan spontaan, bijna als een soort ZAPcultuur, waarbij het ene naadloos overgaat in het andere, terwijl het ene soms het andere tegenspreekt. Het zuivere beeld bestaat niet, er zijn altijd nuances, kanttekeningen, overlappingen en spelletjes. LP staat dan ook voor een lang spel met verwijzingen naar de LuiPaard (LeoPard), Long Play (LP vinylplaat) en de kunstenaar zelf (Lagast Peter).

Dinsdag 21 juli tot en met zondag 26 juli 2020

Open van 14.00 > 18.00u

Vrije toegang

Bio

Peter Lagast

°1972, Blankenberge [BE]

Peter Lagast (°1972, Blankenberge) woont in Brugge en werkt in de academie van Oostende. Hij heeft zijn atelier gevestigd in De Tank (Het Entrepot), laat zich niet door een bepaald genre, techniek of stijl catalogeren en is gefascineerd door onze gelaagde beeldcultuur. In zijn werk manifesteert zich dat vooral door het verder bouwen op bestaande dragers, zoals affiches, schilderijen, sculpturen, collages, postkaarten en recent vooral platenhoezen voor lp’s. Toch keren bepaalde beelden of concepten vaak terug: het huis, het gebruik van olieverf, de sneeuwman, het nomadische of de venus. Het residu is telkens weer de geschiedenis van het terugkerende beeld en het ontstaan ervan.

peterlagast.be

Als u verder surft op deze website, stemt u in met het gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken, maar ook om bezoekersstatistieken op te stellen. Voor meer informatie verwijzen we u naar ons cookiebeleid.