Triennale Brugge 2018 Ruimteveldwerk G O D foto Iwan Baan
Ruimteveldwerk

G.O.D.

Brugse Godshuizen als Sint-Trudo staan bekend als stilteplekken. Wat is absolute stilte, waar er ruimte is om elkaar ongestoord te ontmoeten? Bezoekers konden het ervaren bij de installatie G.O.D. van Ruimteveldwerk.

In het begin van de 19e eeuw werd dit voormalige refugehuis van de Gentse Sint-Baafsabdij in Brugge en later onderdeel van de Sint-Trudoabdij omgevormd tot een godshuis voor noodlijdend dienstpersoneel en bejaarden. Vandaag bevindt het godshuis zich vlak bij het toeristische centrum van de stad en wordt het nog steeds bewoond door 60- tot 80-plussers. De Brugse huisjes in het stadscentrum zijn verbonden door twee pittoreske binnentuintjes en door de stilte van de geïsoleerde plek. Ruimteveldwerk betrok de bewoners en bezoekers bij het participatieve project G.O.D., door de uitzonderlijke omgeving te verbinden met een experimenteel traject. Zo werkte het interdisciplinaire collectief aan een offlinezone waar via ruimtelijke instrumenten het sacrale idee van stilte wordt gekoppeld aan de nood aan rust in de digitale technologische ratrace van vandaag.

Ruimteveldwerk

Ruimteveldwerk

Pieter Brosens (°1976, Antwerpen, BE), Pieter Cloeckaert (°1984, Leuven, BE), Brecht Van Duppen en Sander Van Duppen (°1987, Leuven, BE) vormen samen Ruimteveldwerk (RVW). De stedelijke omgeving bekijken ze interdisciplinair met aandacht voor de plaats van kwetsbare bevolkingsgroepen.