De grenen constructie aan de overzijde van het Koning Albert I-park ligt in de as van Brugges drie iconische torens: de Sint-Salvatorskathedraal, de Onze-Lieve-Vrouwekerk en het Belfort. Als symbolen van kerk en staat domineren ze al eeuwenlang de skyline van de stad: herkenningspunten en verzamelplekken voor ontmoeting, uitwisseling, gebed of protest.
Door te spelen met doorzicht, vorm en materie biedt The tower of balance een hedendaags tegenwicht aan de drie middeleeuwse stenen torens. De open constructie met drie houten platformen nodigt uit tot verkenning, waarbij de uitkijkpunten zich richten naar het centrum, West-Brugge en Sint-Michiels. Ze bieden bezoekers de kans om deze locatie en de stad vanuit verschillende perspectieven te beleven.
Centraal in het werk, opgehouden door twee ruwe boomstronken, hangt een bronzen klok. De architect capteert hiermee ‘het geluid van Brugge’, haalt het instrument uit haar ivoren toren en brengt ze tot bij het publiek, waar ze kan geluid worden. De klok zelf is vervaardigd in de Koninklijke Klokkengieterij Eijsbouts, waar ook de klokken van het Belfort zijn gemaakt.
De titel van de installatie verwijst niet enkel naar het terrein waar het zich op bevindt – een schuin aflopend stuk gras waarop de toren gracieus haar evenwicht bewaart – maar vooral ook naar Bangkok Project Studio’s streven naar een harmonieus samenleven van mens en dier; een plek waar het sociaal, cultureel en economisch onderscheid vervaagt en iedereen zich welkom voelt.
Trouwens, wie geen fan is van hoogtes en even wil binnenkijken bij de Sint-Godelieveabdij, kan dit doen via de historische tuinpoort die speciaal voor Triënnale Brugge is opengemaakt.
Met ondersteuning van Architectuuratelier Dertien12, Houthandel Decleir en Wood Innovation.
Bangkok Project Studio (2003, Bangkok, TH) werd opgericht door Boonserm Premthada (°1966, Bangkok, TH) en wordt vandaag als een van de meest invloedrijke Thaise architectenbureaus gezien. Zijn praktijk vertrekt vanuit een duurzame, holistische aanpak, waarbij architectuur een brug vormt tussen historisch en hedendaags, menselijk en natuurlijk, binnen en buiten.