Publicatie Beeld van de Stad

30.11.2020

Met het boek Beeld van de Stad ontdek je aan de hand van 70 kunst- en architectuurinstallaties de verborgen en minder verborgen kanten van de stad waarin het verleden en de toekomst met elkaar in dialoog gaan.

Beeld van de stad publicatie matthias desmet

Op woensdag 02.12.2020 viert Brugge haar twintigjarige erkenning door UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) als werelderfgoedstad. Stad Brugge bekroont dit jubileum met een nieuwe publicatie die een minder bekend ‘beeld van de stad’ blootlegt aan de hand van een selectie hedendaagse kunst- en architectuurprojecten. Een (her)ontdekking van Brugge door de ogen van kunst en architectuur, waar verleden en toekomst samenvloeien.

Beeld van de Stad brengt als terug- en vooruitblik een selectie, gemaakt door een externe jury, van 70 hedendaagse kunst- en architectuurinterventies samen die mee dit stedelijke landschap hebben vormgegeven. Een staalkaart van hedendaags Brugge, van Fabre tot Permeke, van het Concertgebouw tot het Rijksarchief, gekoppeld aan acht essays die dieper ingaan op thema’s als kunst in de stad, bouwen in werelderfgoed en stadsvernieuwing. Gasten als Marc Dubois, Katrien Laenen, Koen Van Synghel en Luc Verpoest blikken terug op kanteljaren als 1971 (oprichting Stedelijke dienst voor Monumentenzorg), 2000 (Unesco-erkenning), 2002 (Brugge, Culturele Hoofdstad van Europa) en de verschillende triënnales voor hedendaagse kunst en architectuur die zowel tijdens de jaren 1960 als vandaag blijven uitdagen tot experiment. Beeld van de Stad is een aanzet om een ander facet van de stad te (her)ontdekken, om verwonderd te zijn over een aantal hedendaagse permanente kunstwerken en gebouwen in de publieke ruimte en vooral om op stap te gaan, 24/24 en 7/7.

Beeld van de Stad is verschenen bij Borgerhoff & Lamberigts en kost 29,99 euro.

  • Titel: Beeld van de Stad
  • Redactie: Shendy Gardin, Joris Nauwelaerts, Jeroen Vansteenkiste, Els Wuyts
  • Met bijdragen van: Steve Demulder, Marc Dubois, Katrien Laenen, Koen Van Synghel, Luc Verpoest
  • Formaat: 190 x 245 mm
  • Aantal pagina's: 256
  • Prijs: 29,99 euro
  • ISBN: 9789463933148
  • Taal: Nederlands / English

Beeld van de Stad is te koop bij de lokale boekhandel of online via Borgerhoff & Lamberigts.