Triënnale Brugge brengt hedendaagse kunst en architectuur naar de unieke Unesco-werelderfgoedomgeving van Stad Brugge. Driejaarlijks nodigt een artistiek team (inter)nationale kunstenaars en architecten uit om nieuwe, sitespecifieke installaties voor de stad te ontwikkelen en te tonen. Vijf maanden lang nemen ze de historische binnenstad in met hun hedendaagse creaties. Ze bieden een artistiek antwoord op een thema dat gelinkt is aan de toekomstige uitdagingen van Brugge en steden wereldwijd.
Over zwemmen in de reien of hoe een experiment verandering initieert
Triënnale Brugge heeft de ambitie om – naast een internationaal architectuur- en kunstevenement in de openbare ruimte – ook een experimenteerplatform te zijn. Door het tijdelijk karakter van de installaties is er de mogelijkheid om grenzen te verleggen, concepten uit te denken en nieuwe ideeën te lanceren voor de publieke ruimte in de stad. En met succes: de installatie Canal Swimmer's Club van Atelier Bow-Wow bijvoorbeeld transformeerde in 2015 de reien voor het eerst tot een openluchtzwembad, toegankelijk voor iedereen. Een primeur voor Brugge, waar het tot dan verboden was om in de kanalen te zwemmen. Het was zo'n succes dat ook in 2018 een drijvend platform voor de zwemmers werd ontworpen, deze keer door het Spaanse architectuurbureau selgascano. Sindsdien neemt de stad elk jaar zelf het initiatief. Of hoe een tijdelijke installatie van Triënnale Brugge de aanzet kan zijn voor duurzame verandering in de stad.
We bouwen verder – van 1968 tot nu
Sinds 2015 bouwt Triënnale Brugge verder op een reeks triënnales rond beeldende kunst, georganiseerd in 1968, 1971 en 1974. Waar de focus tijdens de eerste edities lag op hedendaagse Belgische kunst in een eerder museale context, is er bij de heropstart in 2015 gekozen om architectuur als tweede pijler aan het programma toe te voegen. En, het evenement vindt ook niet langer binnenskamers plaats, maar wordt in de publieke ruimte getoond. Een succesformule, zo zou blijken.
De eerste editie, toen nog Triënnale voor Plastische Kunst in België, vond plaats in het illustere jaar 1968 in de Brugse stadshallen en had 86 namen op de affiche waaronder Marcel Broodthaers, Jef Geys, Panamarenko en Roger Raveel. Er volgden nog twee edities in 1971 en 1974, maar daar bleef het toen bij.
In 2015 – 41 jaar later – neemt Stad Brugge de draad weer op en pakt verrassend uit met Brugge als megapolis. Met dit thema verbeelden de curatoren de imaginaire transformatie van Brugge naar een wereldstad, waarbij de vijf miljoen bezoekers die de stad jaarlijks ontvangt er ook effectief zouden blijven wonen.
In 2018 lag de focus met het thema Liquid City | Vloeibare Stad op de onzekere aspecten van de hedendaagse samenleving. Hoe flexibel, vloeibaar, weerbaar kan een historische stad als Brugge zijn in een tijd waarin niets nog zeker lijkt? Installaties op en rond het water brengen mensen in vervoering op onverwachte plekken.
In 2021 verlegden de curatoren met TraumA de focus van de openbare ruimte naar de verborgen dimensies van Brugge en haar inwoners. In dit meerstemmig verhaal kwam de ambiguïteit van de stad en de afbakening tussen publieke en private ruimte in beeld.
Wil je meer weten over de vorige edities? Neem hier een kijkje.
Triënnale Brugge is een organisatie van Brugge Plus vzw, in opdracht van Stad Brugge.
Triënnale Brugge
- hedendaagse beeldende kunst en architectuur
- in de straten van Unesco-werelderfgoedstad Brugge
- nationale en internationale kunstenaars en architecten
- tijdelijke installaties in opdracht