001 Studio Ossidiana Filip Dujardin
Studio Ossidiana

Earthsea Pavilion

Op het binnenplein van het 15e-eeuwse stadspaleis Hof Bladelin strijkt Studio Ossidiana neer met Earthsea Pavilion, een cilindrische installatie die land en zee, geschiedenis en natuur met elkaar verbindt.

Waar
Open
10:00 – 18:00

Het Rotterdams bureau met Italiaanse roots liet zich inspireren door de rijke geschiedenis van Brugge en haar zee en brengt de bodemlagen die in een archeologisch onderzoek zichtbaar worden naar de bovengrond in Earthsea Pavilion.

De zes meter brede silo is opgebouwd uit verschillende materialen die als ecosystemen op elkaar zijn gestapeld. Een metalen grid, gevuld met aarde, turf, schelpen en bladeren, nodigt uit om de lagen van dichterbij te ontleden. In de constructie zitten planten en bloemen(zaden) vermengd die – net als de materiaallagen zelf – zullen transformeren door de tijd. Op die manier zal het werk tijdens de lente en zomer van Triënnale Brugge 2024 van gedaante veranderen, telkens nieuw voedsel aanreiken en een natuurlijke aantrekkingspool worden voor al wie voorbij wandelt en op zoek is naar een rustplek midden in de stad. Earthsea Pavilion brengt de natuur terug naar de stad. Het is een uitnodiging tot verstilling, een kamer voor ontdekking, een voedingsbodem voor wandelaars, vogels, bloemen en insecten.

Het paviljoen vind je op een plek die geschiedenis ademt: Hof Bladelin, een gebouw waarvan de verhaallijn teruggaat naar het jaar 1435. De riante woonst werd gebouwd in opdracht van Pieter Bladelin – raadgever van Graaf van Bourgondië Filips de Goede – en nadien eigendom van de gevestigde Florentijnse bankiersfamilie de Medici, die vanuit deze middeleeuwse satelliet hun imperium verder uitbouwde. De site staat symbool voor de groei en welvaart van Brugge in haar Gouden Eeuw en tegelijkertijd ook voor de vraagstukken die zich op vandaag in een Unesco-werelderfgoedcontext aandienen: hoe zorg je ervoor dat historische gebouwen niet als geesten van het verleden overblijven, maar ook op vandaag betekenisvol zijn en blijven?

Met ondersteuning van Istituto Italiano di Cultura en Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Een project van Studio Ossidiana
Giovanni Bellotti, Alessandra Covini with Pedro Daniel Pantaleone, Viktoria Bacheva, Emanuele Volpe, Konstantin Beck

Met dank aan
Klaas van der Molen, Felix Madrazo, Reto Rey, Olivier Schoenmaker, Maarten Meevis, Peter Mensinga, Asnate Bockis

"Earthsea Pavilion is a living organism, a contemporary chimera made of minerals, plants, animals, organic matter, fungi and bacteria, collectively composing a new soil. It is both a garden and a building, a place of encounter and exchange between people and other forms of life. We find shelter within it as it grows, breathes, and changes over time, reacting to the weather as well as to the actions of its human and non-human inhabitants. We wander across it while its layers settle, while strata of organic matter become fertile soil, while water is filtered through its earthly walls, birds and bumble bees nest and build their hives, and fungi develop their web of relations."
— Studio Ossidiana
Portret Studio Ossidiana Marco Cappelletti
© Marco Cappelletti

Studio Ossidiana (2015, Rotterdam, NL) wordt geleid door Italiaanse architecten Alessandra Covini (°1988, Milaan, IT) en Giovanni Bellotti (°1987, Pavia, IT). Het Rotterdams bureau werkt op het snijvlak van kunst en architectuur en onderzoekt aan de hand van materiaal en vorm hoe we ons denken rond inclusief ruimtegebruik kunnen verruimen. Met hun projecten, tijdelijk of permanent, trachten ze nieuwe ontmoetingen te genereren tussen mens en dier en zo onze relatie met de natuur opnieuw te verankeren in onze gebouwde omgeving.

Ontdek ook