Studio Ossidiana

Portret Studio Ossidiana Marco Cappelletti
© Marco Cappelletti

Studio Ossidiana (2015, Rotterdam, NL) wordt geleid door Italiaanse architecten Alessandra Covini (°1988, Milaan, IT) en Giovanni Bellotti (°1987, Pavia, IT). Het Rotterdams bureau werkt op het snijvlak van kunst en architectuur en onderzoekt aan de hand van materiaal en vorm hoe we ons denken rond inclusief ruimtegebruik kunnen verruimen. Met hun projecten, tijdelijk of permanent, trachten ze nieuwe ontmoetingen te genereren tussen mens en dier en zo onze relatie met de natuur opnieuw te verankeren in onze gebouwde omgeving.

Door het introduceren van nieuwe typologieën of speelse rituelen, moedigen ze een andere kijk op het dagdagelijkse aan en leggen ze nieuwe verbindingen. Zoals met de Pigeon Tower (2021), waar een sculpturale totem te midden van Venetië opnieuw een voederplek geeft aan vogels in de stad. Of Kunstpaviljoen M. op de Floriade (2020), een drijvend eiland, geïnspireerd op het landschap van de Flevopolder, waar geografie wordt versmolten met kunst en architectuur.

Het werk van Studio Ossidiana was recent te zien op de Istanbul Biennale (2019), de Chicago Architecture Biennial (2021) en de 23e Triennale di Milano, waar ze met Have we met? erkend werden met een award voor hun vernieuwende aanpak. In 2023 won het bureau de Premio italiano di Architettura 2023 met het Kunstenpaviljoen M.

studio-ossidiana.com

Earthsea Pavilion

Op het binnenplein van het 15e-eeuwse stadspaleis Hof Bladelin strijkt Studio Ossidiana neer met Earthsea Pavilion, een cilindrische installatie die land en zee, geschiedenis en natuur met elkaar verbindt.

001 Studio Ossidiana Filip Dujardin