IMG 0569
Sumayya Vally

Grains of Paradise

Voor Grains of Paradise liet Sumayya Vally zich inspireren door de rijke handelsgeschiedenis van Brugge. De installatie toont een zwartgebrand ensemble van prauwen, zij aan zij opgesteld aan de Minnewaterbrug, gevuld met kruiden en specerijen.

Waar
Open
24/7

Voor Grains of Paradise liet Sumayya Vally zich inspireren door de rijke handelsgeschiedenis van Brugge, die haar hoogdagen kende in de 14e- en 15e eeuw met de import en export van goederen. Tot op vandaag vind je in het straatbeeld getuigen van dit verleden terug, gaande van de natiehuizen, tot de hijsbalken aan de waterkant en de rijke collectie aan objecten in het recent gerestaureerde Gruuthusepaleis. Mosterdpotten, wandtapijten en kleurstoffen refereren er naar de import van specerijen, edelgesteenten en pigmenten afkomstig uit verre oorden.

De historische connectie tussen de Hanzestad en het Afrikaanse continent inspireerde Sumayya Vally om vanuit een niet-eurocentrisch perspectief onderzoek te doen naar de relaties tussen beide. Welke exotische goederen werden er precies geïmporteerd of geëxporteerd en welk maatschappelijk en economisch effect had deze uitwisseling op Afrika?

Grains of Paradise is een aaneenschakeling van een reeks prauwen die zij aan zij liggen opgesteld ter hoogte van de Minnewaterbrug. Als een collectief, vormen ze een gedeeld platform voor uitwisseling en handel dat refereert naar heden en verleden, naar noord en zuid.

Het sculpturaal ensemble is zwartgeblakerd; als verkoolde geesten duiken ze op in het Minnewater en contrasteren ze met deze drukbezochte idyllische locatie. De vormentaal van de boten is herkenbaar ruw en divers en verwijst naar de drijvende markten vanop uitgeholde boomstammen die tot op vandaag nog steeds gangbaar zijn in onder meer Ganvie (BJ), Lagos (NG) of langs de Congorivier.

De boten zijn opgevuld met fleurige planten en kruiden, waaronder de minder bekende melegueta-peper of Afromomum legueta, een specerij die massaal werd ingevoerd uit de golf van Guinea. In onze contreien kreeg deze de bijnaam ‘grains of paradise’ of ‘paradijskorrel’, omwille van haar unieke smaak en medicinale kwaliteiten. De peper is naast vele andere kruiden, ivoor, goudstof en pigmenten één van de succesingrediënten van Brugges Gouden Eeuw en biedt aan de hand van een herkenbaar en tastbaar verhaal nieuwe perspectieven op de geschiedenis van de stad. Grains of Paradise is een uitnodiging om het Westers denkkader te verbreden, kritisch en met een open blik, en dat over de landsgrenzen heen.

Portret Sumayya Vally Lou Jasmine
© Lou Jasmine

Sumayya Vally (°1990, Laudium, ZA) woont en werkt in Johannesburg. Binnen haar ontwerp-, onderzoeks- en pedagogische praktijk zoekt Vally naar een uitdrukking voor hybride identiteiten en territoria, in het bijzonder in Afrikaanse en islamitische contexten – zowel geworteld als in diaspora.

Ontdek ook