Sumayya Vally

Portret Sumayya Vally Lou Jasmine
© Lou Jasmine

Sumayya Vally (°1990, Laudium, ZA) woont en werkt in Johannesburg. Binnen haar ontwerp-, onderzoeks- en pedagogische praktijk zoekt Vally naar een uitdrukking voor hybride identiteiten en territoria, in het bijzonder in Afrikaanse en islamitische contexten – zowel geworteld als in diaspora.

Haar praktijk beweegt tussen het functionele en het speculatieve, tussen onderwijs en praxis; waarbij ze werkt rond steden en hun geschiedenis en welke toekomsten er kunnen verbeeld worden.

Vally is een World Economic Forum Young Global Leader en werd in 2021 door het Amerikaanse TIME uitgeroepen als een van de meest 100 invloedrijke figuren voor de toekomst. Ze wordt gehonoreerd voor haar invloed op het internationale architectuurcanon en -praktijk. Vally is de jongste architect die de opdracht kreeg om het Serpentine Pavilion in Londen te ontwerpen (2021), was artistiek directeur van de eerste Islamic Arts Biennale in Jeddah (2023) en zetelt in diverse raden, waaronder de World Monuments Fund. Ze kreeg recent een eretitel als professor van de University College London en werd door het RIAC gelauwerd met een gouden medaille.

sumayyavally.com

Grains of Paradise

Voor Grains of Paradise liet Sumayya Vally zich inspireren door de rijke handelsgeschiedenis van Brugge. De installatie toont een zwartgebrand ensemble van prauwen, zij aan zij opgesteld aan de Minnewaterbrug, gevuld met kruiden en specerijen.

Grains of Paradise, Sumayya Vally, Bruges Triennial 2024 © Filip Dujardin