Ivan Morison Filip Dujardin liggend
Ivan Morison

Star of the Sea

Ontworpen voor het strand van Zeebrugge trekt Star of the Sea met haar omvangrijke, betonnen structuur en opmerkelijke schoorstenen al van ver de aandacht. De bevreemdende, monumentale aanwezigheid in de badplaats verkent de wisselwerking tussen kunst, industrie en ecologie.

Waar
Open
24/7
Extra

Star of the Sea verwijst naar verscheidene architecturale structuren die we kunnen herkennen tijdens een wandeling langs de Belgische kust en de Noordzee: een bunker, een fort, een paviljoen, een zandkasteel of een speeltuin op het strand. Toch weerstaat Star of the Sea strakke classificaties, net als de zeshoekige structuur die niet meteen aan een ster doet denken. Noch het ene, noch het andere, en tegelijk al die vormen in één.

Deze imposante structuur uit beton houdt het midden tussen een beeldhouwwerk en een gebouw. Het is opgebouwd uit cilindrische buizen, driehoekige inspectiekamers en modulaire onderdelen. De materialen verwijzen naar de industriële activiteiten in de streek en verborgen stadsinfrastructuur. Op de wanden van de installatie vallen verschillende markeringen en texturen op.

Wie door de circulaire ingangen naar binnen stapt, bevindt zich in een tunnel en ervaart het wisselende spel van licht en schaduw, geluiden en geuren. De bezoeker en de passant worden uitgenodigd om de ruimte te verkennen: te liggen, te reflecteren, te zitten, te spelen en in interactie te gaan met elkaar en met de omgeving.

De openingen zorgen voor 'periscopische' beelden van de radicaal contrasterende sites in de industriële haven, de duinen, de zee, de villa's langs de wandelweg ... Ze zijn atypisch voor de Belgische kust en behoren tot het veelzijdige landschap van Zeebrugge.

Star of the Sea past in de lange verkenningstocht van de kunstenaar die nagaat hoe kunst in de openbare ruimte op situaties reageert. Poreusheid en onzekerheid maken daarbij integraal deel uit van het creatieproces. In die optiek kunnen we de installatie beschouwen als een tempel voor het onvoorspelbare heden.

Het werk staat opgesteld naast een deel van het strand waar de natuur haar plaats weer lijkt op te eisen en een duin wordt gevormd. Zo ontstaat een constante interactie met de natuurelementen: wind, zand en de getijdencyclus, waardoor het gaandeweg zal transformeren tijdens de maanden dat het in Zeebrugge te zien is. De betonnen tempel – omgeven door zand – weerspiegelt tijd en vergankelijkheid. Star of the Sea als barometer voor verandering.

Star of the Sea is een coproductie tussen Triënnale Brugge 2024 en Triënnale Beaufort 2024.
Met ondersteuning van Architectuuratelier Dertien12

Portret Ivan Morison

Ivan Morison (°1974, Istanbul, TR) laveert met zijn praktijk tussen kunst en architectuur, theater en activisme. Zijn werk is veelal performatief en geënt op de publieke ruimte, waar hij met tijdelijke ingrepen of grootschalige installaties op inspeelt.

Ontdek ook