Duolezing | Shingo Masuda & Richard Venlet

Lezing

Op dinsdag 16 april organiseren Archipel en Triënnale Brugge een duolezing met Shingo Masuda (JP) en Richard Venlet (AU). De Japanse architect gaat er in gesprek met de beeldend kunstenaar over de rijkdom van schaarste.

Wanneer
16.04.2024
20:00 – 22:00
Waar
Crematorium Polderbos (Grintweg 120, 8400 Oostende)
In coproductie met
Archipel vzw
Tickets
Schaarste rijkdom 53660889530 o

Over het scheppen van mogelijkheden uit schaarste

Op dinsdag 16 april organiseren Archipel en Triënnale Brugge een duolezing met Shingo Masuda (JP) en Richard Venlet (AU). De Japanse architect gaat er in gesprek met de beeldend kunstenaar over de rijkdom van schaarste.

Beide ontwerpers benaderen deze schijnbare tegenstelling vanuit een andere hoek. Shingo Masuda + Katsuhisa Otsubo Architects, dat voor Triënnale Brugge 2024: Spaces of Possibility een werk presenteert in het Sint-Janshospitaalpark, bekijkt iedere nieuwe ontwerpvraag vanuit de stelling “Is it truly necessary”? Moeten we als architecten blijven bijbouwen, of kunnen we slimmer omgaan met wat is? Door middel van subtiele ingrepen verhogen ze de kwaliteit van de plek en hoe deze wordt beleefd door gebruiker of passant. Zo ook met empty drop, een geometrische sculptuur uit baksteen die contrasteert met de functionele stad en oppervlakte uit de historische boomgaard wegneemt.

Het werk van Shingo Masuda + Katsuhisa Otsubo Architects resoneert met dat van kunstenaar Richard Venlet, die in zijn werk de ruimte telkens visueel herschept als uitnodiging tot reflectie, expositie of inspiratie voor anderen. Aanwezig of afwezig? Een dialoog over het scheppen van mogelijkheden uit schaarste, vertrekkende van wat er al is en zoekend naar wat er écht nodig is.

Over Shingo Masuda + Katsuhisa Otsubo Architects

“Is it truly necessary?” Onder dat credo richtten Shingo Masuda (°1982, Tokio, JP) en Katsuhisa Otsubo (°1983, Saitama, JP) hun gelijknamige architectuurpraktijk op.

Shingo Masuda + Katsuhisa Otsubo Architects (2007, Tokio, JP) richt zich vooral op de subtiele interventies die, vertrekkende vanuit een contextuele analyse, de karakteristieken van een locatie blootleggen. Door deze observaties te verwerken in hun projecten of aandacht te schenken aan wat anders onopgemerkt blijft, dagen de architecten het gekende uit en geven ze zo (nieuwe) betekenis en structuur aan een plek. Een gebaar waarbij interieur en exterieur samensmelten tot een architecturaal landschap dat zowel monumentaal als efemeer, vertrouwd als verwonderlijk aanvoelt voor al wie het ingebruikneemt of er voorbijwandelt.
Hoewel het bureau de afgelopen vijftien jaar vooral in Japan werkt, geniet het duo heel wat internationale belangstelling. Zo was Shingo Masuda + Katsuhisa Otsubo Architects laureaat van de AR Emerging Architecture Award 2014 en won het in 2015 de prestigieuze Yoshioka Prize (Japan Architect).

Lees hier meer over Shingo Masuda + Katsuhisa Otsubo Architects en hun werk voor Triënnale Brugge 2024: Spaces of Possibility.

Over Richard Venlet

Richard Venlet (°1964, AU) maakt van zijn kunst telkens een uitnodiging, tot herinterpretatie van de ruimte, tot gebruik, tot tonen, bespreken of bespelen door anderen. Zijn Open Kamer (2006) voor de vzw Monnikenheide is een open podium voor een publiek van bomen, in de deur kijk je in de spiegel, stapt een wereld binnen of buiten. Het Museum for a Small City (2013) in opdracht van het S.M.A.K. herdenkt de mogelijkheden van tentoonstellen, een ruimte in een ruimte herschept het museum in het museum en biedt ruimte om wisselende selecties van andere kunstwerken uit de collectie te tonen. De tentoonstellingsarchitectuur als kunstwerk op zich.

Georganiseerd door:

Logo archipel positief