Shingo Masuda + Katsuhisa Otsubo Architects

Shingo Masuda Katsuhisa Otsubo
© Anna Nagai

"Is it truly necessary?" Onder dat credo richtten Shingo Masuda (°1982, Tokio, JP) en Katsuhisa Otsubo (°1983, Saitama, JP) hun gelijknamige architectuurpraktijk op. 

Shingo Masuda + Katsuhisa Otsubo Architects (2007, Tokio, JP) richt zich vooral op de subtiele interventies die, vertrekkende vanuit een contextuele analyse, de karakteristieken van een locatie blootleggen. Door deze observaties te verwerken in hun projecten of aandacht te schenken aan wat anders onopgemerkt blijft, dagen de architecten het gekende uit en geven ze zo (nieuwe) betekenis en structuur aan een plek. Een gebaar waarbij interieur en exterieur samensmelten tot een architecturaal landschap dat zowel monumentaal als efemeer, vertrouwd als verwonderlijk aanvoelt voor al wie het ingebruikneemt of er voorbijwandelt. 

Hoewel het bureau de afgelopen vijftien jaar vooral in Japan werkt, geniet het duo heel wat internationale belangstelling. Zo was Shingo Masuda + Katsuhisa Otsubo Architects laureaat van de AR Emerging Architecture Award 2014 en won het in 2015 de prestigieuze Yoshioka Prize (Japan Architect). 

shingomasuda-katsuhisaotsuba-architects.jp

empty drop

Geïnspireerd door de densiteit van het Brugs stratenplan bouwen Shingo Masuda en Katsuhisa Otsubo in het Sint-Janshospitaalpark aan een nieuwe, open ‘plek’ voor de stad. Ze tonen er een geometrische sculptuur uit baksteen die oppervlakte uit de historische boomgaard wegneemt en er tegelijkertijd structuur aan geeft. De architecten spelen hiermee met het concept van ‘vrije’ of ongedefinieerde ruimte en het ontbreken ervan in de geografie van de stad – waar iedere hoek welbepaald is.

Shingo Masuda Katsuhisa Otsubo Architects Filip Dujardin liggend