Triennale Brugge 2015 Vibeke Jensen 1 1 Connect
Vibeke Jensen

1:1 connect: Diamondscope

Op de Markt, tegenover het Belfort, stond een achthoekige constructie met een schitterend uiterlijk van spiegelglas. Bezoeker en Bruggeling ontmoetten elkaar als vreemdelingen in deze intieme ruimte, waar ze de mensen buiten konden bekijken, maar zelf niet gezien werden.

De DiamondScope is achthoekig, net als de top van de Belforttoren. Dit trotse gebouw diende in de middeleeuwen onder meer als uitkijkpost tegen aanvallers en branden. Vandaag is het Belfort een van de belangrijkste toeristische highlights in Brugge. De Markt, met haar functie als trefpunt en haar wekelijkse woensdagmarkt, blijft een plek van sociale en economische uitwisseling.

Vibeke Jensen focust op de relatie tussen binnen en buiten, op waarneming en interactie tussen bewoners en bezoekers. In de zomer wedijveren beide groepen met elkaar om het gebruik van de publieke ruimte in de stad. Dit werk nodigde hen uit tot een intieme ontmoeting in een beschermde cocon op een zeer publieke plek. De vorm en functie van de constructie imiteren een ‘scoop’ of kijkapparaat. Het glimmende spiegeluiterlijk verwijst naar een diamant. De vervormde reflecties maken je nieuwsgierig, inspireren tot speelsheid én reflectie. Het dieprode interieur versterkt een gevoel van intimiteit.

1:1 connect zet aan tot reflecties over kijken en bekeken worden, over het recht op toegang tot de publieke ruimte, sociale controle, burgerrechten en –plichten in een gedeelde ruimte.

Vibeke jensen

Vibeke Jensen

Vibeke Jensen (°1962, Trondheim, NR) is architect van opleiding. Haar ervaringen met de miljoenenstad New York, waar ze sinds 1992 woont, en de kunstscene daar brachten haar ertoe beeldend kunstenaar te worden.