Renato Nicolodi ACHERON I Iwan Baan
Renato Nicolodi

ACHERON I

In het midden van de Langerei dreef in 2018 een monumentale sculptuur op het water. Op eerste zicht leek het op een poort, maar de tunnel naar beneden riep vragen over zijn eindbestemming op.

Met ACHERON I suggereerde Renato Nicolodi dat er een verbinding bestaat tussen onze huidige samenleving en de mythologische onderwereld. Acheron, afgeleid van het Griekse woord achos, staat in de mythologie symbool voor ‘de rivier van het leed’. De mythische rivier vormt de overgang naar de onderwereld, waar de doden de oversteek maken onder begeleiding van Charon. Acheron is ook een reële rivier in het noordwesten van Griekenland, die gedeeltelijk onderaards stroomt. Dit natuurlijke fenomeen kan aan de basis van de mythe liggen. In Brugge materialiseerde Nicolodi’s kunstwerk deze overgang, die een verbinding vormt tussen leven en dood. Het wateroppervlak fungeert er als grens. De sculptuur werd een haven, een toegang, een poort tussen het heden, de toekomst en het verleden.

Renato Nicolodi

Renato Nicolodi

Renato Nicolodi (°1980, Brussel, BE) studeerde in 2003 af in de Schilderkunst aan het Sint-Lukas in Brussel en was in 2007 laureaat aan het HISK in Gent. In de daaropvolgende jaren heeft hij een opmerkelijk parcours afgelegd, waarbij zijn interesse al snel verschoof naar sculpturale installaties.