Triennale Brugge 2018 Tomas Saraceno Aerocene 1 foto Matthias Desmet
Tomás Saraceno

Aerocene

Tomás Saraceno droomt van een toekomst met vliegende steden, die energieneutraal zweven op zon- en windenergie. Prototypes stuurt hij de lucht in en laat hij filmen.

De video-installatie Aerocene kadert in het gelijknamig multidisciplinaire langetermijnproject van Tomás Saraceno, dat een nieuw tijdperk voorstelt. Als een synthese tussen kunst, technologie en milieubewustzijn belichaamt Aerocene een visie van fossiel- en emissievrij reizen en wonen in de atmosfeer. De kunstenaar verkent hiermee de wetenschappelijke en artistieke aspecten van de milieuproblematiek. Zijn performance in de Brugse binnenstad nam de vorm aan van ballonachtige sculpturen die in de lucht zweven. Ze verkregen hun drijfvermogen door de hitte van de zon, waardoor een temperatuurverschil ontstaat tussen de binnen- en buitenschil en de sculpturen zich emissieloos konden verplaatsen. Met deze constellatie activeerde Aerocene de openbare ruimte in Brugge. Het gebeuren werd integraal gefilmd en vertoond in de Poortersloge tijdens de Triënnale.

Tomas Saraceno

Tomás Saraceno

Tomás Saraceno (°1973, Tucuman, AR) woont en werkt in Berlijn (DE). Hij volgde oorspronkelijk een opleiding als architect en geldt inmiddels als een van de meest visionaire kunstenaars van zijn generatie. Zijn werk is gevoed door de werelden van kunst, architectuur, natuur- en ingenieurswetenschappen.