Triennale Brugge 2015 Studio Mumbai Bridge by the Canal Matthias Desmet
Studio Mumbai

Bridge by the Canal

Studio Mumbai ontwierp een brugwoning die verschillende mogelijke functies verenigt: je kunt er wonen, eten, slapen, je terugtrekken voor nieuwsgierige blikken van passanten ... Alleen kan je er niet mee over het water.

De Bridge by the Canal lag op een kade tegenover een middeleeuwse brandgang. Het was een niet-plaats, een plek die haar oorspronkelijke functionaliteit verloor. De installatie is opgevat als een tussenruimte, met meerdere alternatieve rollen: een plek voor contemplatie, ontmoeting... Dit alles wordt gecombineerd met een dragende infrastructuur die het potentieel heeft om open ruimte te overbruggen.

Die gelaagdheid en open functionaliteit komen vaak terug in het werk van Studio Mumbai. Daarin spelen flux, beweeglijkheid en onvoorspelbaarheid een belangrijke rol, net als een onbestendige tijdservaring, weg van het lineaire, resultaatgerichte denken. De brugwoning bracht ook een aspect van de megastad naar Brugge: het enorme plaatsgebrek en het tekort aan woongelegenheid, waardoor steeds meer mensen moeilijk een degelijk onderdak vinden. Maar het was vooral een plaats waar mensen zich kunnen afschermen tegen de opdringerige blikken van kijkers en bezoekers.

De constructie doet denken aan beroemde middeleeuwse bruggen zoals de Ponte Vecchio in Firenze of de Krämerbrücke in Erfurt, die ook ruimte bieden voor handel en woningen.

Studio Mumbai

Studio Mumbai

Het Indische architectuurbureau Studio Mumbai werd in 1995 opgericht door Bijoy Jain (°1965, Mumbai, IN). Het is gevestigd in Alibaug, Mumbai. In een eeuw van digitaal ontwerpen en outsourcing combineert het bureau design en ambacht in één interactieve studio.