Triennale Brugge 2015 Atelier Bow Canal Swimmer s Club Sarah Bauwens
Atelier Bow-Wow

Canal Swimmer’s Club

Het architectuurbureau Bow-Wow, gevestigd in Tokio, kent de problematiek van steden en beperkte woonruimte maar al te goed. Voor Brugge bedachten ze een drijvende loungeruimte, een plek waar bewoners samenkwamen en een frisse duik in het water konden nemen.

Atelier Bow-Wow groeide de laatste decennia uit tot een van de meest innovatieve architectuurbureaus ter wereld. Ze genieten vooral bekendheid om hun microwoningen die ze integreren in de dichtbebouwde Japanse hoofdstad. Atelier Bow-Wow onderzoekt en infiltreert het stedelijke weefsel. Ze ontwerpen gebouwen en structuren die de menselijke interactie bevorderen of bestaande sociale relaties versterken. Voor Triënnale Brugge vertrok Atelier Bow-Wow van het gegeven van de recente sanering van de Brugse reien en de mogelijkheden die dat oplevert om te zwemmen. Ze ontwierpen een multifunctioneel drijvend platform voor op de reien, dat ruimte biedt voor tal van ontmoetingsmomenten en activiteiten. Leden van de Brugse zwemclubs gebruikten de pontons van de sculptuur als startblok en aankomstpunt. Maar het platform bood ook mogelijkheden voor lezingen, tentoonstellingen en ontspanning. Kortom, een polyvalente ruimte in het hart van de stad, deinend op het ritme van de reien. Net als bij hun andere projecten koos Bow-Wow ook in Brugge voor een pragmatische aanpak, die de bestaande stedelijke omgeving op een duurzame manier heroriënteert. Dit platform werd gerealiseerd in samenwerking met het Brugse Architectuuratelier Dertien12.

Atelier Bow Wow

Atelier Bow-Wow werd in 1992 opgericht door Yoshiharu Tsukamoto (°1965, Kanagawa, JP) en Momoyo Kaijima (°1969, Tokio, JP). Zij bestuderen de complexe, vaak meedogenloze logica van de stedelijke groei. Ze realiseren architecturale ontwerpen en studies over de stedelijke openbare ruimte en de plaats van kunstgrepen en toevalligheden daarin.