Triennale Brugge 2015 Romy Achituv Cataract Gorge Sarah Bauwens
Romy Achituv

Cataract Gorge

Een artificiële storm teisterde een drijvend gotische trapgevelwoning en verstoorde daarmee het pittoreske beeld van Brugge. Romy Achituv klaagt de strenge reglementering in verband met het behoud van het patrimonium aan, die de evolutie en toekomstdynamiek blokkeert.

'Cataract' staat voor stroomversnelling, maar ook voor staar, een ouderdomsziekte die het oog vertroebelt. Het Engelse woord 'gorge' betekent kloof, een smalle vallei tussen bergen of heuvels, maar als werkwoord ook schrokken, zich volproppen.

Cataract Gorge is geïnstalleerd in een sluis in het noorden van het ‘ei’ van Brugge, de plek waar de stad in contact staat met de zee. In de middeleeuwen stroomden langs hier goederen en rijkdom Brugge in en uit op de reien. Vandaag zijn de reien de stille getuigen van die economische en artistieke bloeiperiode. Nu vervoeren ze enkel nog een eindeloze stroom toeristen, die hun ogen uitkijken op het kunstpatrimonium van de stad. Zij zijn vaak enkel geboeid door het tijdloze, bevroren karakter van Brugge. Door zich op te sluiten in haar historisch imago belemmert de stad haar natuurlijke ontwikkeling en transformatie.

Cataract Gorge stelt vragen bij de gevolgen en kosten van zo’n behoudsgezind beleid op de sociale en culturele ontwikkeling van Brugge. Dit werk, met zijn sterke spektakelwaarde, wil ons doen nadenken over de krachten die aan het werk zijn achter de bevroren façade van de stad. Door het water van de reien letterlijk en symbolisch op te zwepen tot een storm creëert Romy Achituv een metafoor voor verandering.

Romy Achituv

Romy Achituv

De Israëlisch-Amerikaanse kunstenaar Romy Achituv (°1958, Rome, IT) werkt rond taal, tijd en herinnering. Hij is geboeid door de taal van visuele representatie en de dynamiek van waarneming en interactie. Met een achtergrond als beeldhouwer werkt hij multimediaal en interdisciplinair.