Adrian Villar Rojas From the series Brick Farm Stijn Bollaert
Adrián Villar Rojas

From the series Brick Farm

De vogelnesten van de Argentijnse kunstenaar Adrián Villar Rojas behoren tot de reeks From the series Brick Farm. De titel verwijst naar het moment dat zijn team, in een baksteenfabriek in Rosario, nesten vond van de rode ovenvogel.
Adrian Villar Rojas From the series Brick Farm Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

Het dier maakt prachtige bouwwerken die vormelijk overeenkomen met oude modderovens, ontworpen door de vroegagrarische volkeren van Argentinië, Brazilië en Uruguay. Een opvallend gegeven hierbij is dat de vogels hun nesten steeds bouwen op menselijke structuren en ze ook blijvend restaureren. Eender waar je deze nesten aantreft, het zal niet duidelijk zijn of je een authentiek of artificieel nest bekijkt.

Zo laat Adrián Villar Rojas ons nadenken over hoe nauw natuurlijke en menselijke artefacten met elkaar verbonden zijn. Adrián Villar Rojas restaureerde een tachtigtal vogelnestjes van de Rode Ovenvogel en installeerde die op verschillende locaties in Brugge en Zeebrugge.

Adrian villar rojas

Adrián Villar Rojas

Adrián Villar Rojas (°1980, Rosario, AR) leeft vooral nomadisch en focust zich hoofdzakelijk op grootschalige, site-specifieke installaties. Zijn werk verschijnt meestal op locaties waar een apocalyptische sfeer hangt.