Triennale Brugge 2015 Vermeir Heiremans Masquerade Michael De Lausnay
Vermeir & Heiremans

MASQUERADE

In de Poortersloge, waar eeuwen geleden een internationaal gezelschap van handelaars en bankiers samenkwam, promootte de video-installatie MASQUERADE de AHI– of ART HOUSE INDEX. Vermeir & Heiremans transformeerden hun huis-als-kunstwerk om tot een financieel instrument.

Vermeir & Heiremans focussen op de dynamiek tussen kunst, architectuur en economie. Ze definiëren hun woning als een kunstwerk en maken er ‘gemedieerde extensies’ van, die aan hun privéruimte een publieke hypervisibiliteit geven. De ART HOUSE INDEX (AHI–) is zo’n extensie.

De potentiële waarde van de ART HOUSE INDEX ligt in het vermogen om van een ondoorzichtig, statisch en moeilijk product een transparante, ‘liquide’ en toegankelijke investering te maken. In een promovideo ontvouwde het kunsthuis van Vermeir & Heiremans zich tot vele virtuele huizen. Een realtime-algoritme berekende non-stop de waarde van AHI–, op basis van instrumenten om vertrouwen en geloof te meten.

Twee videotijdlijnen wisselden elkaar af: één toonde het ‘afgewerkte’ product, terwijl de andere het aspect ‘creatie’ in de artistieke productie demystificeerde en commentaar leverde op de rol van de filmmaker, het publiek en de bredere economische context.

De wereld van de hoge financiën en die van de wereldwijde kunstmarkten – allebei geloofssystemen – vormden de context voor het verhaal van MASQUERADE. Het gefragmenteerde decor evolueerde van een 'white cube' tot een veilinghuis, een beursvloer, een rechtszaal ... plaatsen waar waarde wordt genegotieerd en uitgewisseld. Een verslag van de ‘beursintroductie’ van AHI–transformeerde tot een abstract landschap van opinies en voorkeuren.

Tot de installatie behoorde ook In-Residence Magazine # 02, een artistiek lifestylemagazine met achtergrondinfo over het concept ‘waarde’ in de financiële wereld en die van de hedendaagse kunst.

Vermeir Heiremans

Vermeir & Heiremans

Katleen Vermeir (°1973, Bornem, BE) en Ronny Heiremans (°1962, Heist-op-den-Berg, BE) werken sinds 2006 samen als Vermeir & Heiremans. In 2006 initieerden ze het langlopende project A.I.R.. Daarin definiëren ze hun eigen woning als een kunstwerk.