Triennale Brugge 2015 Triennale Brugge 2015 OA Quiet is the New Loud Peter De Bruyne
[O+A]

Quiet is the New Loud

[O+A] openden je oren voor de rust en schoonheid van Brugge. Ze decodeerden de stad op akoestische wijze en boden zo een nieuwe, sensuele invalshoek aan om de stad van de toekomst te ontwerpen als een creatieve plek.

[O+A] liet de bezoekers op verschillende manieren de geluiden van de stad ervaren.

Navigeer door de stad als een vleermuis, door naar de reflecties van haar architectuur te luisteren. Bij Songlines gingen bezoekers op stap met een zwevende luidspreker die op bepaalde locaties geactiveerd werd door een gps-gestuurd netwerk. De architecturale omgeving van de locatie werd hoorbaar gemaakt via echolocatie. Er warenzijn drie verschillende ‘songlines’ en routes.

[O+A] brachten zeventien bijzondere hoorervaringen in Brugge in kaart in Earmarks. Bezoekers konden de stad doorkruisen met hun wandelkaart in de hand en hun oren als gids. Paardenhoeven, klotsend water, het geruis van boomkruinen, ... Van plek tot plek hoorde je andere accenten uit de soundscape van de stad.

In Brugge Tuned zette [O+A] stadsgeluiden om in harmonische vibraties. Bezoekers kregen de kans om op een helrode platform op het Jan van Eyckplein te gaan liggen en ‘realtime’ geluid van auto’s, bussen en mensen fysiek tot hun te laten doordringen. Zo werden hinderlijke en lastige geluiden worden getransformeerd tot een zen-ervaring.

Tenslotte werkte [O+A] in Sounding Brugge samen met stadsbeiaardier Frank Deleu. Ze schreven speciaal een beiaardcompositie die de akoestiek van het historische stadscentrum met een reeks eenvoudige tonen en ritmische patronen activeerde.

[O+A]

[O+A]

Bruce Odland (°1952, Milwaukee, US) en Sam Auinger (°1956, Linz, AT) zijn componisten en filosofen van het moderne leven die denken met hun oren. Bruce Odland omschrijft zichzelf als een sonisch denker, componist en geluidskunstenaar.