Triennale Brugge 2018 Studio KCA Skyscraper the Bruges Whale 1 foto Matthias Desmet
StudioKCA

Skyscraper (the Bruges Whale)

Het standbeeld van Jan van Eyck stond oog in oog met een blauwe vinvis, een gigantische sculptuur die is opgebouwd uit afvalmateriaal, verzameld uit de plastic soep die dagelijks een bedreiging vormt voor alle leven op aarde.

Vlakbij het standbeeld van Jan van Eyck dook Skyscraper (the Bruges Whale) op uit de Brugse reien. De gigantische sculptuur is meer dan alleen een verbeelding van een walvis; het dier is opgebouwd uit afval, verzameld uit de plastic soep die wereldwijd in de zeeën en oceanen drijft. Samen met vrijwilligers van het Hawaii Wildlife Fund en de Surfrider Foundation heeft StudioKCA de stranden van Hawaï afgeschuimd om afval bijeen te rapen. De installatie is gebouwd met deze vondsten. Hiermee wil StudioKCA de aandacht vestigen op de universele problematiek van vervuiling, die ons allemaal aanbelangt, en de toeschouwer ervan bewust maken dat individuele actie noodzakelijk is.

StudioKCA

StudioKCA

StudioKCA is een innovatief bureau voor architectuur en design onder leiding van Jason Klimoski (US) en Lesley Chang (US), gevestigd in Brooklyn, New York (US). Hun projecten variëren in omvang en complexiteit van verlichtingsarmaturen en interieurs, tot publieke installaties en gebouwen.