Triennale Brugge 2015 Daniel Dewaele The Passage Room Jan D Hondt
Daniël Dewaele

The Passage Room

Daniël Dewaele haakte met drie projecten in op het uitgangspunt van Triënnale Brugge 2015: ‘Wat als de 5 miljoen bezoekers van Brugge hier zouden blijven wonen?’ en stelde hierbij meer vragen dan dat hij pasklare antwoorden bood.

Daniël Dewaele is gefascineerd door de relatie tussen kunst en maatschappij. Tijdens Triënnale Brugge onderzocht hij wat een explosieve groei zou betekenen voor een historische stad als Brugge en haar (toekomstige) bewoners. Hij is geen utopist die toekomstbeelden creëert, maar handelt in het hier en nu.

The Passage Room is een open container die opgesteld stond op het stationsplein, waar elke dag veel toeristen en pendelaars passeren. In de container konden mensen een vragenlijst invullen die peilt naar hun wensen en verlangens als kandidaat-inwoner van Brugge. De vragen warenzijn vertaald in negen verschillende talen, waaronder Arabisch, Chinees, Spaans, Engels en Hindi.

In het station werd de video About Bruges and Other Places getoond. Daarin komen mensen uit diverse culturen aan het woord die door Daniël Dewaele op straat werden geïnterviewd. Ze geven antwoord op de vraag: ‘Mocht u hier wonen, wat uit uw cultuur zou u niet wensen op te geven?’

Daarnaast verspreide Dewaele buttons met de tekst ‘Help, ik ben de 5.000.000ste inwoner van Brugge’. Ook deze woorden liet hij vertalen.

Daniel Dewaele

Daniël Dewaele

Daniël Dewaele (°1950, Knokke, BE) woont en werkt in Brugge. Zijn oeuvre bestaat uit installaties, performances, video en fotografie. Een constante in zijn werk is de zoektocht naar de betekenis, waarde en maatschappelijke relevantie van kunst.