Triennale Brugge 2015 He He Undercurrent Sarah Bauwens
HeHe

Undercurrent

Het collectief HeHe liet bij de Site Oud Sint-Jan een kolossale hoogspanningsmast in de reien vallen. Een knetterende en flitsende sculptuur, die grootstedelijke thema’s als geluidsoverlast, lichtpollutie en massaal energieverbruik aankaartte.

HeHe verstoorde de idylle van het middeleeuwse Brugge. In een omgeving stad waar niets erop lijkt te wijzen dat er ooit zoiets als een industriële of technologische revolutie is geweest, triggert Undercurrent een visueel en auditief schokeffect. De omvang van de stalen structuur contrasteert met de kleinschalige omgeving. Rond de industriële pyloon hoor je elektrisch gezoem, gesis, getik en gekraak. Kabels drijven op het water van de reien. In het donker geven ze lichtflitsen af.

De drijvende mast zet ook aan tot reflectie. Over energietoevoer en massaal energieverbruik, over licht- en geluidsoverlast, wijzigende energiebehoeften en de vraag naar duurzame steden. De hoogspanningspyloon is een symbool van vooruitgang en collectieve energie. Wijst de gevallen mast op het einde van een utopisch streven of op energieverspilling? Tegelijk onderstreept deze ingreep het verblindende karakter van een stad die is opgevat als een historische oase, maar waarin sporen van technologie uiteindelijk toch aan de oppervlakte drijven.

Hehe

HeHe

Het Brits-Duitse kunstenaarscollectief HeHe bestaat uit Helen Evans (°1972, Welwyn Garden City, UK) en Heiko Hansen (°1970, Pinneberg, DE). Ze zijn gevestigd in Parijs. HeHe onderzoekt de ‘ongewilde behoeften’ van mensen: gezondheid, veiligheid, communicatie, energie en milieu.