Ontdek 'Star of the Sea' nu al in Zeebrugge

26.03.2024

Triënnale Brugge 2024: Spaces of Possibility gaat officieel van start op 13 april, maar als voorproefje is nu al één van de twaalf kunst- en architectuurinstallaties te ontdekken op het strand van Zeebrugge. Star of the Sea, het werk van de Britse kunstenaar Ivan Morison, is een coproductie van Triënnale Brugge 2024 en Triënnale Beaufort, waarmee voor de vierde keer een samenwerking is opgezet.

Triënnale Brugge 2024: Spaces of Possibility_Star of the Sea_Ivan Morison (c) Femke den Hollander
© Femke den Hollander

Omvangrijke structuur en opmerkelijke schoorstenen

Ontworpen voor het strand van Zeebrugge, trekt Star of the Sea met haar omvangrijk volume en opmerkelijke schoorstenen al van ver de aandacht. Het werk, gebouwd uit cilindrische buizen, driehoekige inspectiekamers en inwisselbare onderdelen, verwijst naar verscheidene architecturale elementen, die we kunnen herkennen tijdens een wandeling langs de Belgische kustlijn: een bunker, een fort, een paviljoen, een zandkasteel of een speeltuin op het strand. De bevreemdende, monumentale aanwezigheid in de haven- en badplaats verkent de wisselwerking tussen kunst, industrie, natuur en ecologie.

Een spel van licht en schaduw, geluiden en geuren

Wie Star of the Sea naar binnen stapt, bevindt zich in een tunnel en ervaart het wisselende spel van licht en schaduw, geluiden en geuren. Wandelaars worden uitgenodigd om de ruimte te verkennen: te reflecteren, te zitten, te spelen en in interactie te gaan met elkaar en met de omgeving. De openingen zorgen voor 'periscopische' panorama’s op de industriële haven, de duinen, de zee, de villa's langs de wandelweg, ... Ze zijn atypisch voor de Belgische kust en behoren tot het veelzijdige, contrasterende landschap van Zeebrugge.

Star of the Sea, barometer voor verandering

Star of the Sea past in de verkenningstocht van kunstenaar Ivan Morison die nagaat hoe kunst interageert met de openbare ruimte. Poreusheid en onzekerheid maken daarbij integraal deel uit van het creatieproces. Het werk staat opgesteld naast een deel van het strand waar de natuur haar plaats weer lijkt op te eisen en een duin wordt gevormd. Zo ontstaat een constante interactie met de natuurelementen: wind, zand en de getijdencyclus, waardoor het gaandeweg zal transformeren tijdens de maanden dat het in Zeebrugge te zien is. De betonnen tempel – omgeven door zand – weerspiegelt tijd en vergankelijkheid. Star of the Sea als barometer voor verandering.

In samenwerking met Beaufort 2024 vormt Star of the Sea een van de twaalf kunst- en architectuurinstallaties die te zien zullen zijn tijdens Triënnale Brugge 2024: Spaces of Possibility.