Opening Triënnale Brugge 2018

05.03.2018

Van 5 mei tot 16 september 2018 kan iedereen die in Brugge leeft en werkt en iedereen die de stad bezoekt, genieten van de verrassende bouwwerken die kunstenaars en architecten bedacht hebben als antwoord op de gevolgen van de vloeibare samenleving.

Triennale Brugge 2018 selgascano pavilion 5 Foto Iwan Baan
© Iwan Baan

Van 5 mei tot 16 september 2018 verschijnen indrukwekkende constructies van hedendaagse kunstenaars en architecten in de historische binnenstad van Brugge. Triënnale Brugge 2018: Liquid City | Vloeibare Stad haakt in op het thema van 2015, waarbij werd nagedacht over de stad als een megapolis. Alleen gaat het nu nog een stapje verder: hoe flexibel, vloeibaar, weerbaar kan een historische stad als Brugge zijn in een tijd waarin niets nog zeker lijkt? De wereld verandert snel. Gevestigde gedachten en leefvormen staan onder druk. Wat brengt de toekomst? Triënnale Brugge heeft internationale kunstenaars en architecten uitgenodigd om hierover na te denken.

Voor hun werk zochten ze inspiratie in de rol van het vloeibare dat de stad letterlijk doorkruist en omringt. Een tiental kunstwerken, installaties, ontmoetingsplekken, worden in de binnenstad opgebouwd. Ze vormen een gastvrij parcours dat mensen op onverwachte plekken samenbrengt. Want net dat is een van de doelstellingen van Triënnale Brugge 2018: ontmoetingen, genereren, mensen uitdagen om kunstwerken niet alleen te bezichtigen, maar ook te beleven en deel uit te maken van het creatieve proces.

Deelnemende kunstenaars en architecten Triënnale Brugge 2018:

Nlé – Kunlé Adeyemi (NG-NL) – MFS III – Minne Floating School, Monir Shahroudy Farmanfarmaian (IR) – Khayyam Fountain, Jarosław Kozakiewicz (PL) – BRUG, Wesley Meuris (BE) – UrbanModeL, Renato Nicolodi (BE) – ACHERON I, OBBA (KR) – The Floating Island, John Powers (US) – Lanchals, raumlaborberlin (DE) – House of Time, Rotor (BE) – What’s Eating the Chinese Mitten Crab, Ruimteveldwerk (BE) – G.O.D., Tomás Saraceno (AR) – Aerocene, selgascano (ES) – selgascano pavilion, StudioKCA (US) – Skyscraper (the Bruges Whale), Peter Van Driessche (BE) – INFINITI²³