Triënnale Brugge 2024 zit erop!

03.09.2024

Zondag 01.09.2024 was de laatste dag van Triënnale Brugge 2024: Spaces of Possibility. Ook nu weer blijkt dat de combinatie tussen monumentale hedendaagse kunst en architectuur in de straten, parken en pleinen van de historische erfgoedstad en Zeebrugge uniek is en bezoekers van over de hele wereld aantrekt om Brugge door een andere lens te leren kennen.

Avondopening tribru 6 1

Tevreden bezoekers
Meer dan 400.000 bezoekers ontdekten Brugge door andere ogen. Uit een grootschalig onderzoek komt een zeer sterke appreciatie voor het evenement naar voor. Zo gaf 96% van de ondervraagden aan tevreden tot uiterst tevreden te zijn over hun bezoek aan Triënnale Brugge 2024: Spaces of Possibility. 70% van de respondenten duidde zelfs zeer of uiterst tevreden aan!

Uit de bevraging blijkt dat de – intussen legendarische – laarzen van het werk Who? door de Colombiaanse kunstenaar Iván Argote aan de Speelmansrei, de verbindende installatie Common Thread van het Amerikaanse SO–IL in de Kapucijnentuin en de reeks zwartgeblakerde prauwen ter hoogte van het Minnewater met de titel Grains of Paradise van de Zuid-Afrikaanse architect Sumayya Vally als publieksfavorieten worden aangeduid.

Stadsbreed programma voor jong en oud
Zo’n 120 vrijwilligers ondersteunden het evenement en doorstonden weer en wind om bezoekers wegwijs te maken. 106 door TRIBRU opgeleide gidsen en atelierbegeleiders maakten meer dan 11.500 bezoekers – jong en oud – wegwijs langs de verschillende installaties. Verenigingen, bedrijven, vrienden- en familiegroepen, goed voor meer dan 620 groepsrondleidingen of geschat 9.920 deelnemers, verkenden begeleid te voet of per fiets de installaties. Daarnaast verkenden zestien begeleiders samen met 24 scholen lager en secundair onderwijs, of 1.605 leerlingen, spelenderwijs de werken. Heel wat klasgroepen gingen ook individueel op stap met de gratis TRIBRU24-inspiratiemap.

Niet alleen de installaties in de publieke ruimte, maar ook het programma van de lokale culturele partners en het TRIBRU24-randprogramma kon veel mensen bekoren. Daarnaast ging Triënnale Brugge ook zelf het inhoudelijk gesprek aan met tal van lezingen, workshops voor kinderen en ook volwassenen, film en andere activiteiten.

De vele ideeën die in de afgelopen vijf maanden werden aangebracht zullen blijven inspireren via de publicatie Futuring Spaces of Possibility. Hedendaagse kunst en architectuur in een werelderfgoedstad. Het boek is koop in de boekhandel, het Centraal infopunt In&Uit (‘t Zand 34) of via merbooks.be.