Altijd open, altijd gratis.
De installaties die betreden kunnen worden, zijn open tussen 10:00 – 18:00. Uitzondering: The Joyful Apocalypse (tot 20:00).
Infopunten
Gedurende de looptijd van Triënnale Brugge 2024 kan je terecht in volgende infopunten voor meer inlichtingen:
- Centraal infopunt (In&Uit, 't Zand 34)
- Markt (Historium, Markt 1)
- Station Brugge
De infopunten zijn dagelijks geopend van 10:00 – 17:00.
Bereikbaarheid
Met de trein, (shuttle)bus of fietstaxi? Triënnale Brugge 2024 is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. Kom je met de auto, dan kan je gemakkelijk terecht in één van de (rand)parkings. Als je met de fiets komt, kan je deze parkeren in de fietsparkings onder 't Zand, de Markt of aan het treinstation van Brugge (voor- of achterkant).
Stippel hier je bezoek uit.
Toegankelijkheid
Triënnale Brugge streeft naar een vlotte toegankelijkheid en voorziet een routebeschrijving voor personen met verminderde mobiliteit, audiogidsen, uitleg in Vlaamse gebarentaal en rondleidingen voor mensen met een visuele of auditieve beperking. Meer info over deze tools en andere toegankelijkheidsinfo vind je hieronder.
-
Toegankelijkheidsinformatie per installatie
- Iván Argote – Who? (Speelmansrei)
Het werk van Iván Argote staat op het water en is te zien vanop het brugje in de Beenhouwerstraat ter hoogte van huisnummer 1. Deze brug heeft een stenen balustrade van ongeveer 1m hoog. Het voetpad over de brug is 86cm breed, heeft een vlakke ondergrond en een hoge opstap van 13cm. Aan het uiteinde van de brug aan de kant van de Moerstraat is het voetpad meer dan 1m breed, en de opstap 4cm hoog.
Het dichtstbijzijnde (toegankelijke) toilet bevindt zich op ’t Zand.
De werk is te bereiken via de bushaltes op ’t Zand, de Hoefijzerlaan, en de Sint-Salvatorkerk.
- Bangkok Project Studio – The tower of balance (Overzijde Koning Albert I-park)
De installatie van Bangkok Project Studio bevindt zich op een hellend grasveld. Rolstoelgebruikers kunnen de installatie benaderen via een verhard pad langs de kant van de Koning Albert I-laan. Vanaf dit pad loopt een pad in losse steentjes verder naar de installatie. Het werk is goed te zien vanaf de overzijde in het Koning Albert I-park. Het Koning Albert-I park is voorzien van brede paden met een vlakke ondergrond.
Op ’t Zand en in het Koning Albert I-park bevinden zich banken en een toegankelijk (betalend) toilet.
De dichtstbijzijnde bushalte bevindt zich op ’t Zand. Deze halte is rolstoeltoegankelijk.
- Mariana Castillo Deball – Firesong for the bees, a tree of clay (Professor Dr. J. Sebrechtspark)
Het werk van Mariana Castillo Deball bevindt zich in het Sebrechtspark. In het Sebrechtspark zijn de paden onverhard, maar vlak (dolomiet). Het werk zelf bevindt zich op een licht hellend stuk gras. De installatie mag aangeraakt worden. In het park zijn banken aanwezig.
Er zijn géén openbare toiletten in de buurt. Daarvoor moet je naar ‘t Zand of naar de Markt.
De (rolstoeltoegankelijke) centrumshuttle stopt op een kleine 10 minuten wandelen van het werk. Stap af aan de halte Sint-Jacobsstraat. Meer info.
- Mona Hatoum – Full Swing (tuin PZ Onzelievevrouw)
Alle oppervlakken (dus de trappen, muren en vloer) van het werk van Mona Hatoum zijn gemaakt van schanskorven. De ondergrond voelt dus onregelmatig aan. We raden je af om de gang in te stappen op hakken of slippers, want dan kan je blijven haperen. Wees ook extra voorzichtig als je blind of slechtziend bent en een witte stok gebruikt. De trap naar de schommel beschikt niet over een leuning. Er wordt maximaal één persoon per keer toegelaten tot het werk. Betreden met assistentie is toegestaan, maar het is dan niet mogelijk om te schommelen. De schommel ligt in de tuin van het Psychiatrisch Ziekenhuis Onzelievevrouw. De paden in de tuin zijn deels verhard, deels gemaakt uit dolomiet. Om tot bij de installatie zelf te gaan, moet je over het gras.
In het ziekenhuis kan gebruik gemaakt worden van het toilet en de cafetaria.
Vanaf het station wandel je in 10 tot 15 minuten tot aan het werk van Mona Hatoum. De bushalte ‘Sint-Andries Sint-Lodewijk’ ligt op vijf minuten wandelen.
- Ivan Morison – Star of the Sea (strand Zeebrugge)
De installatie van Ivan Morison ligt op het strand en bestaat uit een klein netwerk aan buizen. De diameter van deze buizen is beperkt tot 1.2m bij het binnengaan, en 1m bij de doorgang naar de binnenplaats, waardoor de toegang bemoeilijkt wordt voor mensen met een beperkte mobiliteit. Er zijn hoge op- en afstappen wanneer je door de installatie wandelt. De installatie is goed te zien vanaf de verharde Zeedijk.
Er bevindt zich een (toegankelijk, betalend) toilet in het Infokantoor Badengebouw op de Zeedijk (tot eind juni enkel open in het weekend, de sanitaire unit op de zeedijk is open van 10:00 tot 19:00).
- Norell/Rodhe – Raamland (plein Sint-Obrechtsstraat)
Het werk van Norell/Rodhe bevindt zich op een plein in de Sint-Obrechtstraat tussen Oost- en Westmeers. De straten bestaan hier uit hobbelige kasseien, smalle voetpaden en hoge drempels. De drempel naar het voetpad voor het werk is 13cm hoog.
De deuropeningen van het werk zijn minimum 95cm breed. Er ligt een asfaltgoot om vanaf het plein het paviljoen te betreden. Het plein zelf heeft een vlakke ondergrond. Er zijn banken aanwezig.
Het dichtstbijzijnde (toegankelijke, betalend) toilet bevindt zich op ’t Zand.
De dichtstbijzijnde bushalte bevindt zich op ’t Zand. Deze halte is rolstoeltoegankelijk
- Shingo Masuda + Katsuhisa Otsubo Architects – empty drop (Sint-Janshospitaalpark)
Het werk van Shingo Masuda + Katsuhisa Otsubo Architects bevindt zich in een parkje op de site van het Oud Sint-Jan. Het park is vlot te bereiken via het aangrenzende vlakke en geasfalteerde parkeerterrein. De toegangswegen tot de parking bestaan uit (vaak ongelijkmatige) kasseien. De paden in het park zelf bestaan uit vlakke kasseien. Het werk bevindt zich op het gras. In het park zijn zitbanken aanwezig.
Het dichtstbijzijnde (toegankelijke) toilet bevindt zich op dezelfde site van het Oud Sint-Jan, net ten oosten van het park.
De dichtstbijzijnde bushalte bevindt zich op ’t Zand. Deze halte is rolstoeltoegankelijk.
- SO–IL – Common Thread (tuin Kapucijnenklooster)
De tuin van het Kapucijnenklooster is rolstoeltoegankelijk via de ingang in de Klokstraat. Daar is de ondergrond vlak, de doorgangen breed en bevinden er zich geen drempels tot in de tuin. De ondergrond in de installatie zelf bestaat uit losliggende keien. Dit kan de betreding van het werk voor mindere mobiele mensen en rolstoelgebruikers bemoeilijken. Het werk mag aangeraakt worden.
Het dichtstbijzijnde (toegankelijke, betalend) toilet bevindt zich op ’t Zand.
De dichtstbijzijnde bushalte bevindt zich op ’t Zand. Deze halte is rolstoeltoegankelijk.
- Studio Ossidiana – Earthsea Pavilion (Hof Bladelin)
Je bereikt het binnenplein van Hof Bladelin, waar het werk van Studio Ossidiana zich bevindt, via een voetpad dat bestaat uit vlakke stenen. Aan de ingang van het pleintje is de stoeprand verlaagd. De ondergrond van het pleintje bestaat uit kleine, losse kiezelsteentjes. Binnenin de installatie bestaat de ondergrond uit schelpen. Je mag de installatie voorzichtig aanraken.
Het dichtstbijzijnde (toegankelijke) toilet bevindt zich in de Kuipersstraat.
De (rolstoeltoegankelijke) centrumshuttle stopt op 2 minuten wandelen van het werk, in de Sint-Jacobstraat (halte Sint-Jacobsstraat). Meer info.
- Adrien Tirtiaux – Under the Carpet (Zonnekemeers – Professor Dr. J. Sebrechtsstraat)
De installatie van Adrien Tirtiaux bestaat uit drie delen. Het deel van de installatie aan de Professor Dokter J. Sebrechtsstraat mag je aanraken en ook betreden. De opstap is 60cm hoog en kan, vooral bij het afdalen, steil aanvoelen. Het voetpad bij dit deel van de installatie is 90cm breed en bestaat uit vlakke tegels.
De ondergrond van het parkeerterrein waar het deel van de installatie aan het Poortgebouw (Zonnekemeers) zich bevindt, bestaat uit vlak asfalt. De toegangswegen tot het parkeerterrein bestaan uit ongelijkmatige kasseien, smalle voetpaden en hoge drempels.
De dichtstbijzijnde (toegankelijke, betalende) toiletten bevinden zich langs de Begijnenvest (deel Professor Dr. J. Sebrechtstraat) en op de site van het Oud Sint-Jan (deel Zonnekemeers).
De dichtstbijzijnde bushaltes bevinden zich aan het station (deel Professor Dr. J. Sebrechtstraat) en op ’t Zand (deel Zonnekemeers).
- Traumnovelle – The Joyful Apocalypse (Binnenplein van de Stadshallen)
Het werk van Traumnovelle bevindt zich in het hartje van Brugge, op het binnenplein van de Stadshallen (bij het Belfort). De ondergrond bestaat hier overal uit kasseien. Het werk is te betreden via een stellingstructuur en metalen trap en is dus niet rolstoeltoegankelijk. De stellingstructuur heeft geen ondergrond, wees dus voorzichtig als je een witte stok gebruikt. De trappen die naar de drie verdiepingen leiden kunnen steil aanvoelen.
Er zijn toegankelijke (betalende) toiletten aanwezig op het binnenplein.
Deze installatie bereik je gemakkelijk met de (rolstoeltoegankelijke) centrumshuttle. De halte ‘Wollestraat’ ligt op 1 minuut wandelen van het werk. Meer info.
- Sumayya Vally – Grains of Paradise (Minnewaterbrug)
Het werk van Sumayya Vally ligt op het Minnewater en is te bewonderen vanaf de Begijnenvest, Minnewaterbrug en het Minnewaterpark. Het half verhard wandelpad op de Begijnenvest is vlak en bestaat uit dolomiet. Om de Minnewaterbrug te bereiken langs de kant van de Poertoren, is er een helling. De helling en de brug bestaan uit vlakke kasseien. Het Minnewaterpark heeft een vlakke toegang vanaf de Arsenaalstraat. De paden in het park zijn half verhard en vlak (dolomiet). In het park en langs de Begijnenvest zijn banken aanwezig.
Langs de Begijnenvest bevindt zich een betalend toegankelijk toilet.
Vanaf het station wandel je in 10 minuten wandelen naar Grains of Paradise. Het is ook mogelijk de (rolstoegankelijke) centrumshuttle te nemen tot aan het Bargeplein. Vanaf daar wandel je in ongeveer 5 minuten naar het werk.
- Iván Argote – Who? (Speelmansrei)
-
Routebeschrijving voor personen met verminderde mobiliteit
Samen met een groep ervaringsdeskundigen met verminderde mobiliteit werkte TRIBRU een wandeling tussen een selectie van de kunstwerken uit.
De route is drie tot vier kilometer lang, en verbindt vier tot zes werken. Ze beschrijft onder meer de staat van de ondergrond, drempels, wegversmallingen en hellingen. Ook toiletten en rustplaatsen langs de route worden aangegeven.
De wandeling start aan het Centraal infopunt van Triënnale Brugge (In&Uit, 't Zand 34) en loopt via een lus langs het trein- en centraal busstation. Er kan op ieder punt ingehaakt worden.
Download de routebeschrijving hier, of haal je exemplaar op in het Centraal infopunt (In&Uit, 't Zand 34).
-
Rondleiding voor mensen met een visuele of auditieve beperking
Triënnale Brugge, The Mind- and Makerspace van Howest en gidsenvereniging S-wan sloegen samen met enkele ervaringsdeskundigen de handen in elkaar om de beleving van Triënnale Brugge 2024: Spaces of Possibility voor mensen met een visuele beperking te verrijken.
Het resultaat is een boeiende wandeling, begeleid door gediplomeerde en door TRIBRU opgeleide gidsen. Luister naar achterliggende verhalen, laat je verrassen door de klanken, geuren en smaken van de installaties en voel hun materialen en vormen aan de hand van hiervoor ontwikkelde objecten. Op die manier wordt jouw bezoek aan Triënnale Brugge 2024 een unieke ervaring!
S-wan biedt ook een specifieke rondleiding aan gericht op personen met een auditieve beperking. Deze gidsen volgden een opleiding om in tandem met een doventolk te gidsen.
Meer informatie over de rondleiding vind je hier.
-
Audiogids voor mensen met een visuele beperking
TRIBRU24 biedt een audiogids aan met een beschrijving van alle installaties. Een stem laat je de verschillende werken ontdekken: kleuren, groottes en vormen brengen het verhaal achter het werk tot leven. Beschikbaar in het Nederlands en Engels.
Beluister ze hier allemaal.
-
Vlaamse Gebarentaal
TRIBRU24 vertaalde de teksten over de twaalf installaties naar Vlaamse Gebarentaal.
Bekijk deze hier allemaal.
-
Toegankelijke bushaltes
Het Centraal infopunt van Triënnale Brugge 2024 (In&Uit, 't Zand 34) is vanaf het station gemakkelijk bereikbaar met de bus. De bushaltes aan het treinstation zijn zelfstandig toegankelijk voor rolstoelgebruikers en blinde of slechtziende personen. De bushalte aan 't Zand is rolstoeltoegankelijk.
De werken van Studio Ossidiana (Hof Bladelin, Naaldenstraat 19) en Traumnovelle (Binnenplein Stadshallen, Markt 7) zijn gemakkelijk te bereiken met de toegankelijke centrumshuttlebus. Meer info vind je hier.
Meer info over de bereikbaarheid van de andere installaties van TRIBRU24 vind je in de routeplanner van De Lijn.
-
Parkeerplaatsen voor personen met een handicap
In Brugge bevinden zich voorbehouden gratis parkeerplaatsen voor personen met een beperking. Hiervoor heb je een 'parkeerkaart voor personen met een handicap' nodig.
Een overzicht van de beschikbare plaatsen vind je in de parkeerwijzer van Stad Brugge, of via navigeer en parkeer.
Hieronder vind je per installatie het adres van de dichtstbijzijnde parkeerplaatsen voor mensen met een beperking:
- Iván Argote – Who? (Speelmansrei): Beenhouwerstraat
- Bangkok Project Studio – The tower of balance (overzijde Koning Albert I-park): Boeveriestraat 18 en 4
- Mariana Castillo Deball – Firesong for the bees, a tree of clay (Sebrechtspark): Korte Lane 12, Beenhouwerstraat 2, Oude Zak 2
- Mona Hatoum – Full Swing (tuin PZ Onzelievevrouw): Edgard De Smedtplantsoen, Magdalenastraat
- Ivan Morison – Star of the Sea (strand Zeebrugge): Londenstraat tegenaan Zeedijk
- Norell/Rodhe – Raamland (plein Sint-Obrechtsstraat): Westmeers 54
- Shingo Masuda + Katsuhisa Otsubo Architects – empty drop (Sint-Janshospitaalpark): Westmeers 54
- SO–IL – Common Thread (tuin Kapucijnenklooster): Boeveriestraat 18 en 48
- Studio Ossidiana – Earthsea Pavilion (Hof Bladelin): Naaldenstraat 20
- Adrien Tirtiaux – Under the Carpet (Zonnekemeers – Professor Dr. J. Sebrechtsstraat): Professor Dr. J. Sebrechtsstraat
- Traumnovelle – The Joyful Apocalypse (Stadshallen): Philipstockstraat
- Sumayya Vally – Grains of Paradise (Minnewater): Professor Dr. J. Sebrechtsstraat
-
Assistentiehonden
Assistentiehonden zijn overal toegelaten.
Honden
Honden zijn niet toegelaten op de installaties. Assistentiehonden zijn echter wel overal toegelaten.
Toiletten
Brugge telt een aantal openbare toiletten in de nabijheid van de installaties van Triënnale Brugge 2024. Een volledig overzicht van alle openbare toiletten kan je hier raadplegen. Sommige toiletten zijn toegankelijk voor mensen met een handicap, andere beschikken dan weer over een luiertafel.
Een overzicht van aangepast sanitair voor mensen met een handicap vind je hier.
Drinkwaterpunten
Dorst gekregen van je wandeling tussen de installaties van Triënnale Brugge? In Brugge staan op diverse plaatsen drinkwaterfonteintjes, waar je gratis je drinkfles kan bijvullen. Vind je drinkwaterfontein op de website van Stad Brugge.