Shingo Masuda Katsuhisa Otsubo Architects Filip Dujardin liggend
Shingo Masuda + Katsuhisa Otsubo Architects

empty drop

Geïnspireerd door de densiteit van het Brugs stratenplan bouwen Shingo Masuda en Katsuhisa Otsubo in het Sint-Janshospitaalpark aan een nieuwe, open ‘plek’ voor de stad. Ze tonen er een geometrische sculptuur uit baksteen die oppervlakte uit de historische boomgaard wegneemt en er tegelijkertijd structuur aan geeft. De architecten spelen hiermee met het concept van ‘vrije’ of ongedefinieerde ruimte en het ontbreken ervan in de geografie van de stad – waar iedere hoek welbepaald is.

Waar
Open
24/7

Vertrekkende uit de vraagstelling: “Is it truly necessary?” bevraagt het Japanse bureau er het concept ruimte. Moeten we als architecten blijven bijbouwen of kunnen we anders over architectuur en haar bestaan nadenken?

Shingo Masuda + Katsuhisa Otsubo Architects laat zich inspireren door hun thuisland Japan en brengt Oost en West in de groene enveloppe samen door er de link te leggen naar het animisme, een primitieve religie, waarbij natuurelementen als rivieren, bomen of rotsen plekken markeren voor samenkomst en ritueel. Eén van zo’n locaties die in het hedendaags Japan nog steeds tot de verbeelding spreekt, is de Akakura Shrine een vijftien meter hoge rots, omringd door een cederwoud. Ze staat op zichzelf en markeert een open plek voor dans en ontmoeting zonder toevoeging van een fysieke, gebouwde ruimte.

Vertrekkende vanuit een voor ons vertrouwd materiaal – baksteen – en het kleurenpalet van de stad, stelt Shingo Masuda + Katsuhisa Otsubo Architects een nieuwe verblijfplaats voor die de seizoenen doorstaat. Drie cirkelvormige sculpturen, opgebouwd uit gebakken en gestapelde klei, schieten uit in het midden. Hun silhouet verwijst naar een rots die zich uit de grondlaag naar boven duwt en waarvan enkel de buitenschil overblijft voor het vormen van een nieuwe omgeving.

11.000 bakstenen in Vlaams metselverband, exploreren de grenzen van het materiaal en hoe we ze vandaag in onze bouwsector toepassen. Het werk contrasteert met de functionele stad en markeert – als een onveranderlijke mastodont – een verzamelplaats voor ontmoeting en verdieping. empty drop: een viering van leegte, in het drukke patroon van Brugge.

Met ondersteuning van Architectuuratelier Dertien12, Steenbakkerij Vande Moortel en Shelter.

Shingo Masuda Katsuhisa Otsubo
© Anna Nagai

Shingo Masuda + Katsuhisa Otsubo Architects (2007, Tokio, JP) richt zich vooral op de subtiele interventies die, vertrekkende vanuit een contextuele analyse, de karakteristieken van een locatie blootleggen. Door deze observaties te verwerken in hun projecten of aandacht te schenken aan wat anders onopgemerkt blijft, dagen de architecten het gekende uit en geven ze zo (nieuwe) betekenis en structuur aan een plek.

Ontdek ook