Triennale Brugge 2018 Raumlabor House of Time 2 Foto Iwan Baan
raumlaborberlin

House of Time 

House of Time staat symbool voor een plek van rust, ontmoeting en co-creatie. Een jaar lang gingen jongeren onder begeleiding aan de slag om zich de plek eigen te maken en om te bouwen tot een plaats waar alles kan en niets moet.

House of Time is een langetermijnproject dat is opgestart door het Duitse architectuurbureau raumlaborberlin. Op een oude industriële site langs de Ringvaart ging het bureau aan de slag met Bolwerk en Brugge(n) voor jongeren. Ze werkten er aan een huis vol tijd, een plaats die werd geherprogrammeerd en geactiveerd tot een ontmoetings- en productieplek door en voor jongeren. De microfabriek is langzaam geëevolueerd tot een open ruimte om te verkennen, te experimenteren en te leren. Er zijn mobiele eenheden gekomen zoals een warmwaterbad of een reeks bankjes, maar het gaat vooral ook over immateriële waarden: een gevoel van betrokkenheid en het engagement om actief problemen op te lossen op elk moment van het creatieproces. Het gaat erom tieners te motiveren om op permanente basis gebruik te maken van een stedelijke publieke plaats. raumlaborberlin wil het individualisme doorbreken en de lokale jeugd als een gemeenschap naar een oplossing laten zoeken voor hun sociale en maatschappelijke problemen, via kunst en architectuur.

Raumlaborberlin

raumlaborberlin

Het collectief raumlaborberlin (1999, Berlijn, DE) is geen architectuurbureau, maar een groep van negen architecten met dezelfde interesse: projecten ontwikkelen die kleinschalig zijn én diepgeworteld in bestaande lokale structuren.