Norell Rodhe Filip Dujardin liggend
Norell/Rodhe

Raamland

Tussen Oost- en Westmeers vinden we Raamland, een nieuwe gemeenschapstuin ontworpen door Norell/Rodhe. Het Zweeds architectuurbureau geeft het bestaand plein in de Sint-Obrechtsstraat een nieuwe invulling en creëert er zo een boeiende inspiratie- en ontmoetingsplek.

Waar
Open
10:00 – 18:00

Tussen Oost- en Westmeers vinden we Raamland, een nieuwe gemeenschapstuin ontworpen door het Zweeds architectuurbureau Norell/Rodhe. Ze geven het bestaande plein in de Sint-Obrechtsstraat een nieuwe invulling en creëren er zo een boeiende inspiratie- en ontmoetingsplek.

Vertrekkende uit de geschiedenis van de locatie, die tot de jaren zeventig privéterrein was en afgesloten door een bakstenen muur, ontvouwt Raamland zich als een plek voor (her)ontdekking. Het slaperige plein is ontdaan van haar stedelijke infrastructuur en door Norell/Rodhe gevuld met nieuw ontworpen elementen die geschiedenis en toekomst met elkaar vermengen.

De naam van de installatie verwijst naar de geschiedenis van dit stadsgebied, De Meers, dat tot de 17e eeuw te drassig was om op te wonen en vooral werd gebruikt als weide voor de houten ‘raamen’ waarop het Vlaams laken te drogen werd gehangen.

Vandaag introduceren Daniel Norell en Einar Rodhe een nieuw raamwerk voor deze site, gebouwd uit standaardelementen, afgewisseld met unieke vondsten. Het merendeel van het project is geconstrueerd uit tweedehandsmaterialen, door de architecten geoogst uit recuperatiebedrijven, containerparken, bouwwerven en doorgeefwinkels uit de regio. In de installatie herkennen we fragmenten van afgebroken herenhuizen, villa’s, het voormalige stadsarchief en zelfs een discotheek.

Door deze bouwmaterialen van hun oorspronkelijke functie te ontdoen en als nieuwe onderdelen in te zetten, componeert Norell/Rodhe een alternatief verhaal dat zich stapsgewijs aan je ontvouwt. De straatzijde, een tijdelijke wand uit multiplex, begeleidt je naar binnen langs een paviljoen dat schommelt tussen een bouwplaats en een huiselijk interieur. De eerder strak ommeten tuin is op deze manier getransformeerd tot een weelderig stuk groen, vol inheemse groenten, kruiden, bessen en struiken. Het nodigt je uit om op de site te verpozen, een boek te lezen, te tafelen of voor wie dat wenst, de handen uit de mouwen te steken.

Raamland is een assemblage van materialen en verhalen. Het is een proeftuin voor her(op)waardering en een onderzoek naar hoe we in de toekomst anders met materiaalstromen kunnen omgaan. Het benadert architectuur als levend organisme, dat gradueel van gedaante verandert, en dat samen met haar ruimere omgeving: de stad.

Met ondersteuning van Architectuuraterlier Dertien12.

Portret Daniel Norell en Einar Rodhe Norell Rodhe
© Norrel/Rodhe

Norell/Rodhe (2012, Stockholm, SE) werd opgericht door Daniel Norell (°1973, Stockholm, SE) en Einar Rodhe (°1982, Uppsala, SE). Het Stockholms architectuurbureau ziet zijn werk als een intermediair tusen omgeving en gebruiker, tussen historisch en hedendaags, waarbij de bestaande context (mee) de nieuwe vormgeeft.

Ontdek ook