Hector Zamora Strangler 2021 Labor Mexico Luciana Brito Galeria Sao Paulo Albarran Bourdais Madrid Triennale Brugge 2021 Stad Brugge Matthias Desmet
Héctor Zamora

Strangler 

Een monumentale steiger in RAL 3024 rood omhult de Oostenrijkse den in de tuin van het Gezellehuis.

De sleutel van de interventie van Héctor Zamora is een grote Oostenrijkse den centraal in de ommuurde tuin van het Gezellehuis. Het industrieel steigerwerk dat de boom volledig omhult, herinnert aan de strategie die wurgbomen gebruiken om te groeien in tropische wouden. Héctor Zamora bewerkstelligt hier een botsing tussen de universele symboliek van de boom (natuur, leven, ...) en de aanwezigheid van de steiger (vooruitgang van de mens, ...) waarbij de keuze van de kleur RAL 3024 rood die clash accentueert. Het beklimmen van de steiger laat de bezoeker toe om op een andere manier in interactie te treden met de boom, met de natuur en uiteindelijk met zichzelf. Wie de klim voltooit, zal als nooit tevoren een ander perspectief krijgen op de boom en haar omgeving.

Portret Hector zamora

Héctor Zamora

Héctor Zamora (°1974, Mexico City, MX) wil met zijn werk de dialoog tussen kunst en het breed publiek stimuleren. In zijn oeuvre werkt hij voornamelijk rond interventies waarbij een actieve deelname wordt vereist, in performances, installaties of films.