Rebel Garden

Tentoonstelling

Musea Brugge presenteert met Rebel Garden een tentoonstelling in het licht van het meest urgente thema van vandaag: de klimaatverandering. Wat is de impact van de mens op de natuur, en wat zijn de gevolgen hiervan op onze omgeving?

Wanneer
13.04 – 01.09.2024
09:30 – 17:00
Waar
Groeningemuseum, Gruuthusemuseum & Museum Sint-Janshospitaal
In coproductie met
Musea Brugge
Tickets
434020817 825894046246822 2685967007583137668 n

Tuin als toevluchtsoord en strijdtoneel

Het centrale thema ‘tuin’ - symbool voor verzorging, creatie en verzet - verbindt de drie locaties van Rebel Garden: het Groeningemuseum, het Gruuthusemuseum en het Museum Sint-Janshospitaal. Tuinen zijn lokale barometers van de staat van de planeet: ze zijn een deel van ons woonideaal en tegelijk een plek van verzet waar de gevolgen van ecologische veranderingen steeds zichtbaarder worden. Een ideaal vertrekpunt om onze complexe verhouding met de natuur af te toetsen.

Oude en actuele kunst

Rebel Garden en het bijhorende uitgebreide publieksprogramma snijden uiterst actuele thema’s aan zoals de gevolgen van de klimaatopwarming, de zesde massa-extinctie en klimaatactivisme, de symbiose van de mens met de natuur en de relatie tussen de kunstenaar en de tuin. Een selectie kunstwerken uit eigen collectie leiden die thema’s in en gaan het debat aan met enkele recente werken en creaties.

Uit de eigen collectie zullen onder meer werken van Roger Raveel, Emile Claus en Otobong Nkanga te zien zijn, maar verwacht je ook aan topwerk van meer dan vijftig hedendaagse kunstenaars als Guillaume Bijl, Christine Ödlund, Giuseppe Penone, Rose Wylie en Per Kristian Nygård, die met zijn tuinsculptuur een van dé eyecatchers van Rebel Garden maakt op het Gruuthuseplein.

Rebelse museumtuin

De binnentuin van het Groeningemuseum wordt omgevormd tot een rebelse guerrilla garden, waar ook zal nagedacht worden over de verschillende functies van de toekomstige BRUSK-tuin, die er vlak naast zal gecreëerd worden binnen enkele jaren. Een eetbare tuin, een plukbos, een groene ontmoetingsplek voor Bruggelingen en andere bezoekers...

Een co-creatief experiment in samenwerking met de studenten Toegepaste Architectuur van Howest en gecoacht door eco-entrepreneur Louis De Jaeger, permanent te bezoeken tijdens Rebel Garden.

Georganiseerd door:

MB Logo Black RGB