We wake the City – Brieven aan de Stad

Gesprek

Een stad kan maar echt tot leven komen wanneer niet alles vastligt. Met We wake the City prikkelen De Republiek en Architectuuratelier Dertien12 de verbeelding met een speciale editie van Brieven aan de Stad en een stedelijke expeditie.

Wanneer
03.05.2024
20:00 – 21:30
Waar
B&B Monsieur Cyril (naast het Engels Klooster), Carmersstraat 83A, 8000 Brugge
In coproductie met
De Republiek | Dertien12
Gratis
De Republiek Femke den Hollander 5293

In 2023 kende Brugge met 8,3 miljoen bezoekers een topjaar. De gemiddeld 27.000 toeristen per dag leiden echter tot veel discussie in onze kleine erfgoedstad. Zijn we te gastvrij, of net niet genoeg? En hoe deden ze dat vroeger, toen het Brugse ei 40.000 meer inwoners kende dan nu?

Drie briefschrijvers gaan op zoek naar de positieve invloed van toerisme op onze blik op de stad en hoe deze beter en slimmer kan worden ingericht. Ongetwijfeld (her)ontdekken we onbenutte kansen!

Gideon Boie
Architect-filosoof Gideon Boie, medeoprichter van het collectief BAVO en gastprofessor architectuurkritiek aan KU Leuven, pleit voor het omvormen van de historische stationshal in Brugge tot een ‘stadsfoyer’ in het kader van Triënnale Brugge 2024 met als thema 'Spaces of Possibility', om zo de mogelijkheden van de stad te verkennen en een gastvrije ruimte te creëren voor zowel toeristen als Bruggelingen.

Dalilla Hermans
Als journalist, schrijver, theatermaker, podcasthost en columniste bij De Standaard gaat Dalilla Hemans steeds op zoek naar dialoog tussen mensen, ongeacht hun origine. Als trajectcoördinator Brugge 2030 werkt Dalilla samen met haar team aan de kandidatuur van Brugge als Culturele Hoofdstad in 2030 met als droom een levendig en innovatief Brugge waar toeristen en inwoners bondgenoten zijn.

Sammy Roelant
Sammy Roelant studeerde filosofie en heeft een brede achtergrond in horeca, politiek en onderwijs, als artistiek fotograaf en actief lid van BEEN en Pelliculot. Sammy is bovenal een wakkere burger die zijn scherpe pen gebruikt voor Climaxi en schrijft over klimaatbeleid en sociale rechtvaardigheid. Zijn liefde voor de Brugse binnenstad waar hij opgroeide en woont, doet hem nadenken over toerisme en de betekenis van gastvrijheid.

Georganiseerd door:

De Republiek waterval blauw