We wake the City – Expeditie

Rondleiding

Een stad kan maar echt tot leven komen wanneer niet alles vastligt. Met We wake the City prikkelen De Republiek en Architectuuratelier Dertien12 de verbeelding met een speciale editie van Brieven aan de Stad en een stedelijke expeditie.

Wanneer
04.05.2024
Waar
Korf, Naaldenstraat 4, 8000 Brugge (vertrekpunt)
In coproductie met
De Republiek | Dertien12
Tickets
De Republiek Femke den Hollander 5669

Er valt meer te ontdekken als je de tijd neemt om écht te kijken of bereid bent om je blik te verruimen. Na een introductie van stadsgids Bob Vranken trek je in kleine groep op expeditie door de buurt van de Speelmansrei, een waterloop met een eerder verborgen karakter maar veel mogelijkheden. 

Vier begeleiders nemen je mee op sleeptouw: stadsschrijver Lara Taveirne, ontwerper Tom Callebaut, buurtbewoners Hanan & Nur en bioloog Wim Jans. Door hun diverse achtergrond beleef je dezelfde buurt viermaal anders.

Bob Vranken
Bob Vranken, een grafisch ontwerper met een Brusselse achtergrond, besloot om zich in Brugge te vestigen en als stadsgids en vrijwilliger bij het Brugse stadsarchief zijn focus te leggen op historisch onderzoek. Hij publiceerde in het heemkundig tijdschrift Brugs Ommeland.

Lara Taveirne
Lara Taveirne koos zo’n tien jaar geleden resoluut voor haar grote liefde: literatuur. Ze debuteerde met de prijswinnende roman De kinderen van Calais en is naast auteur ook actief als docent theater en schrijven. Als huidige stadsschrijver van Brugge (met Marieke De Maré) neemt ze ons mee terug in de tijd toen ze opgroeide in de buurt rond de Speelmansrei.

𝗧om Callebaut
Tom Callebaut is niet alleen ontwerper, maar ook onderzoeker aan de KU Leuven en pionier in de herbestemming van religieus erfgoed en het ontwerpen van stilteplekken. Voor Tom is architectuur geen doel op zich, maar een middel om mensen bij elkaar te brengen. Zijn eigen woning, G-LAB, beschouwt hij als een oefenplek in gastvrijheid.

Hanan & Nur
Hanan Al Majdoubi, van Marokkaanse afkomst en sinds zes jaar woonachtig in Brugge, is een echte verbindster met een passie voor mensen en haar nieuwe stad. Hanan doet naast haar opleiding als schoonheidsspecialiste veel vrijwilligerswerk. Dochter Nur vergezelt haar tijdens de wandeling. Net als haar moeder houdt de 18-jarige Nur van Brugge en van mensen in contact brengen met elkaar.

Wim Jans
Bioloog Wim Jans is Brugse Natuurgids en is voorzitter van Natuurpunt Brugge waar hij focust op natuureducatie. Het is zijn missie om de groene transitie te versnellen en mensen bewust te maken van klimaatuitdagingen. Wim laat ons via een stadssafari door een groene bril naar de fauna en flora van onze binnenstad kijken.

Georganiseerd door:

De Republiek waterval blauw