Song Dong

Song Dong

Song Dong (°1966, Beijing, CN) groeide op in een welvarend traditioneel gezin, dat door de economische en maatschappelijke ontwikkelingen in China in de armoede verzeilde. Zijn vader werd tijdens de Culturele Revolutie in een heropvoedingskamp vastgezet.
Song Dong brak zijn opleiding schilderkunst af na de gebeurtenissen op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989. Hij ging experimenteren met performance en video, vaak samen met zijn vrouw, Yin Xiuzhen. Songs werk reflecteert over de instabiliteit van het bestaan en de vergankelijkheid van menselijke inspanningen. Zijn familieverleden, de cultureel-politieke geschiedenis van China en de ingrijpende stedelijke veranderingen in Beijing zijn terugkerende thema’s in zijn oeuvre.

song-dong.com

Wu Wei Er Wei (Doing Nothing Doing)

Boven een monumentale bonsaisculptuur, gemaakt van gerecycleerde ramen, kan ‘Wu Wei’ gelezen worden: een begrip uit het taoïsme dat ‘niet-handelen’ betekent. Song Dong speelt met het spanningsveld tussen de onstuitbare groei van megapolissen en het omgaan met erfgoed en natuur.

Triennale Brugge 2015 Song Dong Wu Wei er Wei
© Sarah Bauwens