Lezing Shingo Masuda en Richard Venlet druk bijgewoond

26.04.2024

Vorige week vond in het kader van TRIBRU24 een eerste lezing plaats in coproductie met Archipel. Architect Shingo Masuda en kunstenaar Richard Venlet vertelden over hun praktijk en de rijkdom van schaarste.

Schaarste rijkdom 53660889530 o
© Arnout Fonck

Meer dan 140 personen schreven zich in om deze inspirerende dubbellezing bij te wonen in de unieke locatie Crematorium Polderbos. OFFICE kgdvs ontwierp dit gebouw in samenwerking met Richard Venlet en Bureau Bas Smets en legde tijdens zijn lezing verbindingen tussen elementen van het crematorium en zijn andere kunstprojecten. Daarvoor toonde Shingo Masuda van het Japanse architectuurbureau Shingo Masuda + Katsuhisa Otsubo Architects hoe zijn praktijk telkens vertrekt vanuit de vraag “Is het echt nodig?”.

Twee verschillende invullingen van de rijkdom van schaarste kwamen zo aan bod tijdens de avond. Shingo Masuda + Katsuhisa Otsubo Architects stelt zich de vraag of we moeten blijven bijbouwen, of we slimmer kunnen omgaan met wat is? Door middel van subtiele ingrepen verhogen ze de kwaliteit van een plek en hoe deze wordt beleefd door gebruiker of passant. Richard Venlet herschept de ruimte telkens visueel als uitnodiging tot reflectie, expositie of inspiratie voor anderen. Aanwezig of afwezig? Het werd een boeiende dialoog over het scheppen van mogelijkheden uit schaarste, vertrekkende van wat er al is en zoekend naar wat er écht nodig is.

Op donderdag 23 mei organiseren Triënnale Brugge en Archipel nog een dubbellezing. Deze keer met Alessandra Covini van Studio Ossidiana en André de Baerdemaeker van Bureau Stadsnatuur.
Meer informatie kan je hier vinden.