Studio Ossidiana & Bureau Stadsnatuur

Lezing

Op donderdag 23 mei praten twee Nederlandse organisaties op uitnodiging van Triënnale Brugge en Archipel over de plaats van de natuur in de stad. Zowel Alessandra Covini van Studio Ossidiana (NL) als André de Baerdemaeker van Bureau Stadsnatuur (NL) streven in hun praktijk naar een natuurinclusievere stad.

Wanneer
23.05.2024
20:00 – 21:30
Waar
Serres Groendienst Brugge (Lange Vesting 112, 8200 Brugge)
Georganiseerd door
Archipel vzw
Tickets
Studio Ossidiana The Birds Palace 2021 Riccardo de Vecchi

Duolezing | Studio Ossidiana & Bureau Stadsnatuur

Vogels: In vogelvlucht van de poëzie van de ontmoeting tot samenleving 2.0

Voor Triënnale Brugge 2024: Spaces of Possibility liet het Rotterdams bureau met Italiaanse roots zich inspireren door de rijke geschiedenis van Brugge en haar zee in Earthsea Pavilion. De zes meter brede silo is opgebouwd uit verschillende materialen die als ecosystemen op elkaar zijn gestapeld. Een metalen grid, gevuld met aarde, turf, schelpen en bladeren, nodigt uit om de lagen van dichterbij te ontleden. In de constructie zitten planten en bloemen(zaden) vermengd die – net als de materiaallagen zelf – zullen transformeren door de tijd. Met Earthsea Pavilion brengt Studio Ossidiana de natuur terug naar de stad.

We koppelen dit aan Bureau Stadsnatuur (NL) die vanuit het Natuurhistorisch Museum Rotterdam al decennialang veldwerk doet naar de evolutie van natuur in de stad. Vanuit hun waarnemingen ontwikkelen zij studies over anders (steden) bouwen en pleiten enthousiast voor de mogelijke metropool van morgen: de natuurinclusieve stad, de samenleving 2.0.

Hoe kunnen we het samenleven met andere soorten vormgeven? Hoe kunnen we de ontmoeting uitlokken, en plezier beleven aan het delen van de ruimte met andere diersoorten?

Over Studio Ossidiana

Studio Ossidiana (2015, Rotterdam, NL) wordt geleid door de Italiaanse architecten Alessandra Covini (°1988, Milaan, IT) en Giovanni Bellotti (°1987, Pavia, IT). Het Rotterdams bureau werkt op het snijvlak van kunst en architectuur en onderzoekt aan de hand van materiaal en vorm hoe we ons denken rond inclusief ruimtegebruik kunnen verruimen. Met hun projecten, tijdelijk of permanent, trachten ze nieuwe ontmoetingen te genereren tussen mens en dier en zo onze relatie met de natuur opnieuw te verankeren in onze gebouwde omgeving.
Het werk van Studio Ossidiana was recent te zien op de Istanbul Biennale (2019), de Chicago Architecture Biennial (2021) en de 23e Triennale di Milano, waar ze met Have we met? erkend werden met een award voor hun vernieuwende aanpak. In 2023 won het bureau de Premio italiano di Architettura 2023 met het Kunstenpaviljoen M.

Lees hier meer over Studio Ossidiana en hun werk voor Triënnale Brugge 2024: Spaces of Possibility.

Over Bureau Stadsnatuur

Bureau Stadsnatuur (bSR) is een kleine organisatie, opgericht in 1997, met veel expertise op het gebied van natuur in de stedelijke omgeving. bSR is onderdeel van en gevestigd in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. De afgelopen jaren heeft bSR ruime ervaring opgedaan op het gebied ecologisch onderzoek door middel van inventarisaties, meetnetten en vrijwilligersprojecten voor flora en fauna in het stedelijk gebied. Hierdoor is een schat aan kennis opgebouwd over de flora en fauna van de stad Rotterdam in het algemeen en het Rotterdamse havengebied in het bijzonder. Daarmee heeft Bureau Stadsnatuur zich gevestigd als hét kenniscentrum op het gebied van flora en fauna in Rotterdam.

Georganiseerd door:

Archipel vzw