Nieuwe curatoren voor Triënnale Brugge 2024

10.10.2023

Na drie succesvolle edities is er voor editie 2024 gekozen voor een nieuw curatorenteam. Shendy Gardin en Sevie Tsampalla nemen samen het curatorschap op zich.

202310 curatorial team Triennale Brugge 2024 Shendy Gardin L en Sevie Tsampalla R Matthias Desmet1
© Matthias Desmet

Shendy Gardin (°1987, Brugge, BE) is curator, gastspreker en -auteur. In haar praktijk verbindt ze haar achtergrond in architectuur en journalistiek in een onderzoek naar de beeldvorming van architectuur en haar relatie tot de hedendaagshistorische stad. Ze focust zich op trajecten die het gebouwde overstijgen en vragen opwerpen rond duurzame transformatie op grote of kleine schaal, korte of lange termijn. Ze werkte onder meer voor het architectuurtijdschrift A+ Architecture in Belgium en Salens Architecten. Daarnaast bouwt ze mee aan een nieuw platform rond hedendaagse kunst en architectuur studio • est en draagt ze bij aan de werking van BILDNIS_forum voor kunst. Ze woont en werkt vandaag in Brugge.

Sevie Tsampalla (°1977, Kos, GR) is kunsthistorica en curator. Haar curatoriële praktijk focust op de raakvlakken tussen hedendaagse kunst en de stedelijke ruimte. In haar doctoraat aan de Liverpool John Moores University (UK) heeft ze onderzocht hoe biënnales kunnen leren van collectieve praktijken die de stad herdenken, ook gekend als ‘commoning’. Naast samenwerkingen met kunstenaarscollectieven heeft ze onder andere gewerkt voor S.M.A.K., Tate Liverpool en Liverpool Biennial of Contemporary Art. Ze woont en werkt vandaag in Brussel.

Wist je dat Triënnale Brugge voor het eerst plaatsvond in 1968?

De eerste editie, toen nog Triënnale voor Plastische Kunst in België, vond plaats in het illustere jaar 1968 in de Brugse stadshallen en had 86 namen op de affiche waaronder Marcel Broodthaers, Panamarenko en Roger Raveel.