Nieuwe curatoren voor Triënnale Brugge 2024

24.03.2023

Na drie succesvolle edities is er voor editie 2024 gekozen voor een nieuw curatorenteam. Shendy Gardin en Sevie Tsampalla nemen samen het curatorschap op zich.

202209 curatorial team Triennale Brugge 2024 Shendy Gardin L en Sevie Tsampalla R Matthias Desmet
"Triënnale Brugge heeft intussen haar succesformule bewezen. Hedendaagse kunst en architectuur in combinatie met onze prachtige erfgoedstad werpen een nieuwe blik op wat Brugge was, is of kan zijn. Na drie edities is het een goed moment om even stil te staan bij de toekomst en de missie van het evenement terug scherp te stellen. De ambitie en het enthousiasme bij het team is alvast groot om er een nieuwe uitdagende en verfrissende editie van te maken."
– Dirk De fauw, Burgemeester van Brugge
"Met de keuze voor Shendy Gardin en Sevie Tsampalla zorgen we voor een continuïteit in het Triënnale Brugge-verhaal met het oog op verdere ontwikkeling en internationalisering. Hedendaagse kunst en architectuur, het stokpaardje van deze triënnale, wordt vastgehouden en verder uitgezet. Het is alvast uitkijken naar wat Triënnale Brugge 2024 voor ons in petto zal hebben."
– Franky Demon, Voorzitter Brugge Plus

Shendy Gardin, met bijzondere interesse voor de beeldvorming van architectuur en haar relatie tot de hedendaagse-historische stad en Sevie Tsampalla, die zich focust op de raakvlakken tussen hedendaagse kunst en de stedelijke ruimte, bundelen samen de expertise om een boeiende editie samen te stellen.

Shendy Gardin (°1987, Brugge, BE) werkt met en schrijft over hedendaagse kunst en architectuur. Momenteel is ze co-curator van Triënnale Brugge 2024, een internationale kunsten architectuurtentoonstelling die hedendaagse installaties in dialoog met de Unesco-werelderfgoedstad plaatst. Daarnaast is ze freelance actief als tentoonstellingsmaker, gastspreker en -auteur, bouwt ze mee aan een nieuw platform rond hedendaagse kunst en architectuur met studio • est en draagt ze bij aan de werking van BILDNIS_forum voor kunst. In haar praktijk verbindt Shendy Gardin haar achtergrond in architectuur en journalistiek in een onderzoek naar de beeldvorming van architectuur en haar relatie tot de hedendaags-historische stad. Ze heeft hierbij een specifieke interesse in trajecten die het gebouwde overstijgen en vanuit een kritische lezing vragen opwerpen rond duurzame transformatie op grote of kleine schaal, korte of lange termijn.

Sevie Tsampalla (°1977, Kos, GR) is kunsthistorica en curator. Haar praktijk focust op de raakvlakken tussen hedendaagse kunst en de stedelijke ruimte. Recent rondde ze haar doctoraat af aan de Liverpool John Moores University, waarin ze de wisselwerking tussen biënnales en 'urban commoning', of collectieve praktijken die de stad kunnen (her)vormen, onderzoekt. Ze werkte onder meer voor het S.M.A.K., Tate Liverpool en de Liverpool Biennial of Contemporary Art, en woont en werkt vandaag in Brussel.

Wist je dat Triënnale Brugge voor het eerst plaatsvond in 1968?

De eerste editie, toen nog Triënnale voor Plastische Kunst in België, vond plaats in het illustere jaar 1968 in de Brugse stadshallen en had 86 namen op de affiche waaronder Marcel Broodthaers, Panamarenko en Roger Raveel.