Triënnale Brugge zet in op de toekomst

06.09.2022

De driejaarlijkse manifestatie, die sinds 2015 Bruggeling en bezoeker verrast, is intussen een gewaardeerde speler geworden in het cultuurlandschap. Een uitgebreide studie bevestigt dit verhaal en formuleert een kader voor de toekomst met vaste waarden en een nieuw curatorenteam.

119639788 2813516975547815 105988356046935213 n

Een jaar terug sloot Triënnale Brugge 2021: TraumA af met opnieuw een succesvolle editie. Ondanks de pandemie verkenden ruim 350.000 kunst- en architectuurliefhebbers de stad via hedendaagse installaties die ook de minder gekende paden of vergeten verhaallijnen van Brugge blootlegden. De driejaarlijkse manifestatie, die sinds 2015 Bruggeling en bezoeker verrast, is intussen een gewaardeerde speler geworden in het cultuurlandschap. Een uitgebreide studie, afgenomen na Triënnale Brugge 2021, bevestigt dit verhaal en formuleert een kader voor de toekomst met vaste waarden en een nieuw curatorenteam.

"Triënnale Brugge heeft intussen haar succesformule bewezen. Hedendaagse kunst en architectuur in combinatie met onze prachtige erfgoedstad werpen een nieuwe blik op wat Brugge was, is of kan zijn. Na drie edities is het een goed moment om even stil te staan bij de toekomst en de missie van het evenement terug scherp te stellen. De ambitie en het enthousiasme bij het team is alvast groot om er een nieuwe uitdagende en verfrissende editie van te maken."
— Dirk De fauw, Burgemeester Stad Brugge

De studie, uitgevoerd in opdracht van Stad Brugge, bestendigt de kernwaarden van Triënnale Brugge en drukt ook de ambitie uit voor een verdere verduurzaming en internationalisering van het evenement. Zo blijft de driejaarlijkse frequentie aangehouden, met een gratis wandelbaar parcours binnen de stadsvesten; wordt er bijkomende aandacht besteed aan toegankelijkheid en blijft het publieke domein het speelterrein. Daarnaast zet deze nieuwe editie in op een maximale zichtbaarheid, de klok rond. Een reeks monumentale, beeldende en architecturale werken zullen opnieuw met de werelderfgoedstad in dialoog gaan en vanuit een overkoepelende thematiek aanzetten tot reflectie en verdieping.

Samen met het Triënnale Brugge-team wordt er de komende maanden gewerkt aan een boeiend vervolgverhaal voor en door de ogen van de stad. Meer details worden bekendgemaakt in september 2023.

"Met Triënnale Brugge ambiëren we de internationale uitstraling van onze stad te vergroten en te focussen op een kwaliteitsvolle totaalbeleving. Samen met de vernieuwingsgolf bij Musea Brugge, willen we dit driejaarlijks moment aangrijpen om ons imago als kunststad – niet alleen historisch, maar ook hedendaags – te verzilveren en verder uit te stippelen."
— Nico Blontrock, Schepen van Cultuur
"Met de keuze voor Shendy Gardin en Sevie Tsampalla zorgen we voor een continuïteit in het Triënnale Brugge-verhaal met het oog op verdere ontwikkeling en internationalisering. Hedendaagse kunst en architectuur, het stokpaardje van deze triënnale, wordt vastgehouden en verder uitgezet. Het is alvast uitkijken naar wat Triënnale Brugge 2024 voor ons in petto zal hebben."
— Franky Demon, Voorzitter Brugge Plus