Triennale 1974
Triënnale Brugge 1974

Triënnale 3. Informatieve tentoonstelling van hedendaagse kunst in België

De derde editie van de triënnale in 1974, passend getiteld Triënnale 3. Informatieve tentoonstelling van hedendaagse kunst in België, was in een paar opzichten een breuk met de vorige twee edities. Zo ging de tentoonstelling niet door in de Stadshallen, maar wel in de minder centraal gelegen Beurshalle. De keuze voor dit nieuwe gebouw – met aanzienlijk meer ruimte dan de Stadshallen – had ook te maken met het ietwat aangepaste concept van de triënnale. Waar vroeger alle kunstwerken in een open expositieruimte werden tentoongesteld, kregen de kunstenaars nu elk een eigen ruimte die ze konden inrichten naar eigen voorkeur. Daarnaast werden in de Beurshalle ook een kinderopvang, jeugdatelier, documentatiecentrum en cafetaria voorzien. 

Ook het aantal deelnemende kunstenaars werd teruggebracht tot 44, maar wel nog steeds met enkele vaste waarden zoals Marcel Broodthaers, Panamarenko en Roger Raveel. Daarnaast werden ook een aantal jonge, opkomende kunstenaars gekozen om hun werk voor te stellen.  

Deze derde editie was de voorlopig laatste. Hoewel er plannen waren voor een vierde editie in 1977 met internationale ambities, heeft deze niet plaatsgevonden. Het zou uiteindelijk duren tot 2015 vooraleer de triënnale opnieuw werd georganiseerd.