SELGASCANO_TRIBRU18
Triënnale Brugge brengt driejaarlijks hedendaagse kunst en architectuur naar de straten van Unesco-werelderfgoedstad Brugge.
2022 Luchtfoto Jasper van het Groenewoud
© Jasper van het Groenewoud

Uitkijken naar Triënnale Brugge 2024

Ook in 2024 dompelt het hele team je graag vijf maanden lang onder in de boeiende wereld van beeldende kunst en architectuur in de straten van werelderfgoedstad Brugge en Zeebrugge. We houden het thema en de namen van de kunstenaars en architecten nog even geheim, maar nodigen je alvast uit om hier te grasduinen in de vorige edities.

202209 curatorial team Triennale Brugge 2024 Shendy Gardin L en Sevie Tsampalla R Matthias Desmet
© Matthias Desmet

Nieuwe curatoren voor Triënnale Brugge 2024

Na drie succesvolle edities is er voor editie 2024 gekozen voor een nieuw curatorenteam. Shendy Gardin en Sevie Tsampalla nemen het curatorschap op zich. Shendy Gardin, met een bijzondere interesse voor de beeldvorming van architectuur en haar relatie tot de hedendaagse-historische stad en Sevie Tsampalla, die zich focust op de raakvlakken tussen hedendaagse kunst en de stedelijke ruimte, bundelen samen de expertise om een boeiende editie samen te stellen.

Triennale Brugge 2021 Henrique Oliveira Banisteria Caapi Desnatureza 4 Matthias Desmet min
© Matthias Desmet

Triënnale Brugge 2021
TraumA

TraumA onderzoekt de onderhuidse ruimte en subjectieve ervaring van de stad, gevoed door heden en verleden, droom en nachtmerrie. Deze editie balanceert tussen het aanwezige en het verborgene. Tussen privé en publiek.

Triennale Brugge 2018 selgascano selgascano pavilion Iwan Baan
© Iwan Baan

Triënnale Brugge 2018
Liquid City | Vloeibare Stad

Liquid City | Vloeibare Stad haakt in op het thema van 2015, waarbij er is nagedacht over Brugge als megapolis. Alleen gaat deze editie nog een stapje verder: hoe flexibel, vloeibaar, weerbaar kan een historische stad als Brugge zijn in een tijd waarin niet nog zeker lijkt?

Triennale Brugge 2015 Tadashi Kawamata Tree Huts Jan D Hondt min
© Jan D'Hondt

Triënnale Brugge 2015
Brugge als megapolis

Elk jaar bezoeken meer dan vijf miljoen mensen Brugge. Wat als zij er ook zouden willen blijven wonen? Wat als een beschermde historische stad als Brugge plots zou uitgroeien tot een megapolis?

Still 03
© Argos

Triënnale Brugge 1968 | 1971 | 1974

In 1968 kondigt toenmalig burgemeester Pierre Vandamme de eerste Triënnale voor Plastische Kunst in België in de Brugse Stadshallen aan. Op de affiche staan 86 namen, onder wie Marcel Broodthaers, Jef Geys, Panamarenko en Roger Raveel. Allen uitgenodigd om de rol van hedendaagse kunst in België te bevragen. Streng, eerlijk en kritisch, zo staat te lezen in de tentoonstellingscatalogus. Het bleef bij drie edities. In 1974 werd de derde editie de – weliswaar voorlopig – laatste.