Iván Argote

Portret Ivan Argote Claire Dorn min
© Claire Dorn

Iván Argote (°1983, Bogota, CO)  is geboren in Bogotá, Colombia, maar woont en werkt tegenwoordig in Parijs. In zijn kunstpraktijk onderzoekt hij de publieke beeldtaal. Via sitespecifieke installaties, sculpturen en video bevraagt Argote onze relatie met de openbare ruimte, haar limieten en wie hier wel of niet een stem in krijgt. Zijn werken leggen machtsrelaties bloot en voegen nieuwe betekenislagen toe aan het bestaande patrimonium. Door fictieve elementen toe te voegen aan herkenbare symbolen, lijken zijn installaties te zweven tussen verleden en toekomst. Ze verleggen de focus van het individuele naar het collectieve en dragen bij aan een nieuwe geschiedenis: het monument als symbool voor maatschappelijke transformatie.

Iván Argote studeerde grafisch ontwerp en film aan de Universidad Nacional de Colombia en beeldende kunsten aan de École Nationale Supérieure des Beaux-Arts in Parijs. Het werk van Argote is inmiddels opgenomen in de collecties van onder meer het Guggenheim Museum in New York en het Centre Pompidou in Parijs. In 2022 werd hij genomineerd voor de Prix Marcel Duchamp (ADIAF).

ivanargote.com

Who?

Op de Speelmansrei staan een paar bronzen laarzen. Ze lijken ontspannen te wandelen op het wateroppervlak en deel uit te maken van een groter beeld: werden de andere onderdelen verwijderd of zijn ze nog in opbouw?

Ivan Argote Filip Dujardin liggend
© Filip Dujardin