Adrien Tirtiaux

Portret Adrien Tirtiaux Isabelle Pateer
© Isabelle Pateer

Adrien Tirtiaux (°1980, Etterbeek, BE) is kunstenaar en ingenieur-architect. In zijn praktijk verbindt hij beide disciplines tot installaties en contextuele ingrepen die spelen met binnen en buiten, fictie en realiteit. Torens, bruggen, trappen, … al dan niet functioneel mobiliseren het publiek om aan zijn werk deel te nemen of te reflecteren over de onderliggende boodschap. Tirtiaux werkt met verhaallijnen, waarin hij sociaal-politieke kwesties vertaalt aan de hand van ruwe (bouw)materialen. In projecten als Plus près de Toi (2020, Luik), Endless Column (2021, Louvain-la-Neuve) of The Rich will survive (2021, IJsselbiënnale) daagt hij de kijker uit om positie in te nemen tegenover thema’s als kapitalisme en klimaatverandering. Kleurrijk, kritisch en met humor.

De installaties van Adrien Tirtiaux zijn onder meer te zien in de publieke collecties van het M HKA en het Middelheimmuseum in Antwerpen en het Sammlung des BMUKK in Wenen.

adrientirtiaux.eu

Under the Carpet

Under the Carpet is een drieledig kunstwerk dat uitnodigt om de verbindingsweg tussen het Sint-Janshospitaal en de Minnewaterkliniek te herontdekken.

Adrien Tirtiaux Filip Dujardin liggend