Traumnovelle

Portret Traumnovelle Barbara Salome Felgenhauer
© Barbara Salome Felgenhauer

Traumnovelle (2015, Brussel, BE) werd opgericht door architecten Léone Drapeaud (°1987, Canberra, AU), Manuel León Fanjul (°1990, Charleroi, BE) en Johnny Leya (°1990, Kinshasa, CD). Het Brusselse bureau profileert zich als een militante groepering die fictie en non-fictie verweeft tot projecten op papier of in steen. 

In hun werk brengt Traumnovelle socio-politieke thema's onder de aandacht door middel van ingrepen die radicaal ingaan om hun omgeving en zo een debat op touw trekken. Standaardmaterialen worden verwerkt in gebouwen, installaties en scenografieën die het potentieel van een plek markeren en er nieuwe (betekenis)lagen aan toevoegen. Het zijn projecten die doen dromen naar meer en vanuit een collectieve gedachte de ruimte vormgeven om verder te groeien. 

Traumnovelle verscheen op de internationale radar met Eurotopie, de Belgische bijdrage aan de Biennale di Venezia (2018). In 2022 ontwierpen ze de scenografie voor Horst Festival en waren ze te gast in Bozar met de tentoonstelling Project Palace. Recent was hun installatie Congolisation nog te zien in de tentoonstelling Style Congo. Heritage & Heresy in het Brusselse CIVA (2023). 

traumnovelle.eu

The Joyful Apocalypse

Met The Joyful Apocalypse geeft het Brussels architectuurbureau Traumnovelle een nieuwe invulling aan het 13e-eeuwse binnenplein van de Stadshallen. De drie verdiepingen hoge, industriële structuur activeert de volledige oppervlakte van het plein en verheft het tot een tijdelijk podium waar toeschouwer deelnemer wordt en omgekeerd. Door de gebruikte materialen lijkt het in voortdurende verandering.

001 Traumnovelle Filip Dujardin