Mona Hatoum

Portret Mona Hatoum Jens Ziehe min
© Jens Ziehe

Mona Hatoum (°1952, Beiroet, LB | UK) werd geboren in een Palestijns gezin in Beiroet, Libanon. Tijdens een bezoek aan Londen in 1975 belette het uitbreken van de Libanese burgeroorlog haar om naar huis terug te keren. Sindsdien woont en werkt ze in Londen.

Hatoum maakt vooral ruimtelijke, grootschalige installaties in verschillende media, waarin ze industriële materialen als prikkeldraad, cement of staal transformeert tot objecten die alledaags, maar toch bevreemdend aanvoelen. Haar werk roept fascinatie, maar tegelijkertijd afkeer op. Het reflecteert op onderwerpen die voortkomen uit onze huidige globale context, op beperkings- en controlesystemen en thema's als conflict en ontheemding.

In 2019 werd Mona Hatoum gelauwerd met de Praemium Imperiale, een internationale erkenning voor haar omvangrijk oeuvre. Haar werk was onder meer te zien op groepstentoonstellingen als de Biennale di Venezia (1995, 2005), documenta in Kassel (2002, 2017) en de Istanbul Biennial (1995, 2011). Centre Pompidou organiseerde in 2015 een grote overzichtstentoonstelling in Parijs, die later doorreisde naar Tate Modern (2016, Londen) en KIASMA (2016, Helsinki).

Full Swing

Full Swing van Mona Hatoum nodigt je uit om te schommelen in een smalle ondergrondse gang die is uitgegraven in de tuin van het Psychiatrisch Ziekenhuis Onzelievevrouw.

Mona Hatoum, Full Swing, Bruges Triennial 2024, (c) Filip Dujardin